Kip pluizen, of willekeurig welk stukje ander vlees, is iets wat hier in de keuken regelmatig gedaan wordt. Of je nu zelf een kip sate salade wilt maken, je vulling wilt hebben voor quesedillas, summer rolls gaat maken of je voor onverwachte visite een lekker (warm) broodje of een lekker hapje in elkaar wilt draaien, gepluisde kip is altijd fijn om achter de hand te hebben. Daarbij is het pluizen van kip als je een klein budget hebt ook een manier om meer maaltijden met een minimale hoeveelheid vlees te maken.
Voor dit artikel heb ik twee kipfilets gekookt om te pluizen, maar je kunt ieder deel van een kip pluizen. Nooit meer de karkassen van je gegrilde kip weggooien dus. Het zal je verbazen hoeveel vlees je daar nog af kunt halen!
Als je net als ik een hekel hebt aan met je handen aan vlees zitten, ik weiger mijn lange nagels te kortwieken ondanks dat ik graag in de keuken sta, kun je kip ook heel gemakkelijk pluizen met twee vorken. Ook als je haast hebt en de kip nog warm is als je hem gaat pluizen zijn twee vorken een uitkomst zodat je je handen niet verbrandt.
Het is het gemakkelijkste om een (grote) snijplank te gebruiken om je kip te pluizen. Zeker als je stukken vlees wilt pluizen die bot bevatten. OP een snijplank heb je meer oppervlak om vlees en afval van elkaar te scheiden. Heb je geen grote snijplank tot je beschikking werkt een groot bord natuurlijk net zo goed. Zet er dan gewoon een twee bord of bakje naast voor je afval.
Houdt de kip met één vork vast en gebruik de andere vork om vanaf de zijkant de kip in stukjes te trekken. Op die manier krab je als het ware de kip uit elkaar waardoor je prachtig gepluisde kip overhoudt.
Et voila! Het resultaat van het pluizen van één kipfilet. Het kost je, na het koken van de kip, een kleine 10 minuten om je kip te pluizen en eventueel te portioneren en in te vriezen. Deze hoeveelheid vlees is voor mij voldoende om voor ongeveer vijf dagen wat lekkers op tafel te toveren. En zoals gezegd is gepluisde kip super handig om achter de hand te hebben als je onverwachts visite krijgt om in een handomdraai iets lekkers op tafel te toveren.
Binnenkort deel ik het recept voor een super gemakkelijke kipsate salade met jullie die je from scratch kunt maken en binnen een kwartier op tafel zet. Zorg dus alvast maar dat je gepluisde kip in de vriezer hebt liggen!
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie