Eetgewoonten, ze zijn bij iedereen anders. In deze rubriek nemen we een kijkje in de keuken en op het bord van diverse bloggers. We zijn benieuwd wat we gaan ontdekken!
Vandaag kijken we mee met Cora van het blog Cultfood.blog
- Stel jezelf even voor
Mijn naam is Cora Meijer, ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Ik heb mijn actief werkende leven afgesloten en startte nu een jaar geleden een foodblog, cultfood.blog. Het foodblog is een bewuste keuze, ik was bekend met storytelling, bloggen en social media en koken heeft al sinds mijn pubertijd mijn interesse. Toen kookte ik voor mijn zusje en mij als onze ouders op vakantie waren.
Vroeger bij ons thuis werd altijd tussen de bedrijven door gekookt. Dat leidde regelmatig tot iets minder smakelijke gerechten. Daarom ben ik, zodra ik op eigen benen stond, aan het experimenteren gegaan om een eigen kookstijl te vinden. We gingen elke maand uit eten, zo doe je ook verschillende ervaringen op. Experimenteren in de keuken is nog steeds leuk, al check ik voor het blog wel of bepaalde gerechten niet al heel veel op internet te vinden zijn. Ik ben dus niet heel hoog productief, maar streef wel regelmaat na.
Ik neem ook deel aan kookuitdagingen zoals het foodblog event binnen de Facebookgroep Foodbloggers Benelux in juli en september of recent de Foodboxchallenge van StudioKook in januari. Dan krijg je een thema of ingrediënten opgelegd. In september heb ik zo’n event met als thema Spanje gewonnen met mijn Fabada Asturiana en mocht ik zelf een thema bedenken. Dat werd Venkel.
Ik ben ook dol op reizen, filmfestivals en lezen. In de keuken staat een ruime collectie kookboeken. Die geef ik ook graag cadeau. Mijn eerste oriëntaties verliepen via de 10-delige Recepten Encyclopedie van Wina Born.
Mijn favorieten komen uit de Mediterrane keuken in brede zin. Daarbij ben ik een groentenfreak, eet wel vlees en vis, maar niet elke dag, geen grote hoeveelheden en graag verantwoord gefokt of gevangen. Dierenwelzijn vind ik belangrijk.
Op mijn blog verbind ik recepten graag met een inkijkje in de regio waar het vandaan komt of waar het zijn bekendheid heeft verkregen. Ik verwijs ook naar muziek om naar te luisteren tijdens het koken, naar films om lekker bij na te genieten of naar bijzondere kookboeken die ik gebruik.
- Is eten een noodzakelijk kwaad, een feestje of iets er tussenin?
Eten staat voor genieten en samen zijn, ook de simpelere maaltijden, want alles wordt met zorg bereid. Mijn koken is niet alleen seizoensgebonden, maar ik streef ook continu afwisseling na. Basisproducten als aardappelen, pasta, bonen en rijst worden telkens anders ingeslagen en verwerkt. Zo wordt de dagelijkse maaltijd nooit een sleur. Ik kook waar ik zin in heb of waarmee ik wil experimenteren. Bij mij staat puur en eerlijk, de kwaliteit, voorop. Pesto’s, sauzen en compotes vind ik ook erg leuk om te doen. Ze geven hun eigen touch.
Voor mensen met diëten als glutenvrij, suikerarm of zoutarm is het toch heerlijk dat er nu veel verschillende foodblogs zijn zodat er altijd wel iets te vinden is voor op jouw bord. Zelf heb ik jarenlang zoutarm moeten eten, dat bepaalt wel heel erg je smaak later. Toch snacken we ook af en toe: van een kwalitatieve bitterbal tot aan echte groentechips.
- Pakjes en zakjes of vers?
Vers is de regel, ik heb mijn eigen kruidentuintje waarin ook bessenstruiken staan. Pakjes en zakjes gaan over de genoemde basisproducten en kruiden. Ik houd niet van meelsauzen of kant en klaar gerechten. Bij tijdnood eet ik liever simpel brood. Salades erbij maak ik zelf van verse producten. Gehaktballetjes kruid ik altijd zelf. We eten natuurlijk wel gerookte zalm of garnalen, dat kun je ook wel een pakje noemen. En voor een groene salade gebruik ik de kleine zakjes biologische snijbiet, veldsla en jonge spinazie. Anders kost het schoonmaken van de groenten teveel tijd. Ik bind mijn gerechten met room, kaas of ei. Zelfs gelatine gebruik ik zeer matig.
Op reis ben ik altijd erg nieuwsgierig naar lokale producten, het is een sport om iets nieuws te vinden. Potjes met een bijzondere mayonaise of mosterd hebben ook aantrekkingskracht op mij, maar daarbij let ik sterk op de samenstelling. Zelf gebruik ik heel weinig suiker, ik zoet mijn gerechten meestal met vanille of honing. Na de mislukte vanilleoogst is het merg wel erg duur geworden, gelukkig heb ik nog een voorraadje eigen extract.
- Hoe ziet jouw eetpatroon eruit?
s’Ochtends eten we vaak granen, noten, fruit en milde yoghurt, wel in een wisselende samenstelling. De noten soms puur, maar ook wel geroosterd met honing. Vers fruit wordt afgewisseld met een compote zoals van kumquats, cranberries of pondsperen. Soms voeg ik kokosvlokken of fijngehakte bittere chocola toe. We beginnen de dag ook wel met brood of crackers voor een warme start met eieren of kaas uit de gril. In mijn koelkast vind je elke week verschillende soorten kazen. Ik koop mijn producten graag bij speciaalzaken, de biologische boer en slager en bij kaasboerderijen. Zo kookte ik dit jaar met de Boer’n Trots kazen van landgoed Kaamps.
We hebben geen vaste tijd voor onze maaltijd. De activiteiten op een dag bepalen samen met de bereidingstijd het moment. Wij gaan drie keer per week hiken, dat kan mooi hier op de Utrechtse Heuvelrug. De ene keer duurt dat langer dan de andere. Wel streef ik ernaar om tussen zeven en acht uur in de avond aan tafel te gaan.
Ons snacken vindt meestal plaats in de namiddag na een heel lichte lunch of als we de lunch hebben overgeslagen.
Het lijkt misschien bewerkelijk, maar als ik bijvoorbeeld gehaktballen maak, bak ik er een paar extra voor de lunch later in de week. Die zijn eenvoudig te combineren met een gebakken eitje of te verwerken met wat paddenstoelen. Ik maak vaak een groenten quiche. Ook daarvan zet ik enkele stukjes weg als snack. Zo valt het allemaal wel mee en verrast de koelkast jou als je wel in tijdnood zit.
Dankjewel Cora, dat we een kijkje op jouw bord mochten nemen. Het extra koken om je vervolgens later in de week door de koelkast te laten verrassen is heel herkenbaar. Vaak komen daar de leukste, en vaak onreproduceerbare, gerechten uit.
Ben jij die blogger die het aandurft om haar/zijn eetpatroon met de wereld te delen, stuur dan een mailtje naar feedme[@] talknomztome.nl.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie