Gado Gado is een Aziatisch recept wat op -tig verschillende manieren te bereiden is. Het grootste voordeel daarvan is dat je het zo goedkoop of zo duur kunt maken als je wilt qua ingrediënten. Ook weer een mooi recept voor in de budgetweek en ook meteen het laatste Aziatische recept. Er zijn immers nog veel meer wereldkeukens waar lekkere ideeën vandaan te halen zijn.
Wij maken dit recept met bloemkool en broccoli. Je kunt ook Romanesco (Het best te omschrijven als een groene torentjes bloemkool), Chinese kool, boontjes, bietjes, radijsjes, komkommer of eigenlijk wat je maar wilt gebruiken. Kijk gewoon naar welke groenten je lekker vind, wat er in de aanbieding is, wat er in je budget past en probeer verschillende combinaties uit.
Snijdt de helft van de broccoli roosjes en een derde van de bloemkool roosjes en kook deze beetgaar. Heb je je groenten liever wat zachter kun je ze natuurlijk langer koken al vind ik dat persoonlijk zonde bij dit gerecht.
Kook ondertussen in een tweede pan ook de rijst.
En dan hét deel van dit recept wat de gado gado maakt; De pindasaus. Die zou je natuurlijk kant en klaar kunnen kopen. Maar zelf maken is zoveel lekkerder en zoveel voordeliger!
Snipper een ui fijn. Probeer de ui fijner te snipperen dan je normaal zou doen. Hoe grover je de ui snijd, hoe groter de stukken die je straks in je saus tegenkomt.
Snijdt de knoflook fijn. Gebruik je knoflookpoeder, gebruik dan een ruime theelepel voor dit recept.
Fruit de gesnipperde ui samen met de knoflook aan in een steelpan. Zodra de ui glazig wordt, blus je af met de ketjap. Voeg ook meteen het gemberpoeder toe.
Giet het water bij het mengsel en voeg ook meteen de pindakaas toe.
Roer het geheel op een laag vuur goed door met een garde zodat een gladde saus ontstaat. Is de saus te dik, voeg dan wat extra water toe. Is de saus te dun kun je iets pindakaas toevoegen, of de saus iets laten inkoken.
Schep de rijst in het midden van je bord. Schep de groenten ernaast, giet een gulle hoeveelheid pindasaus over de groenten en garneer af met de gebakken uitjes en de frites sticks. Serveer de cassave kroepoek er naast.
Eet smakelijk!
- 1/3 bloemkool
- 1/3 broccoli
- 120 gram rijst
- 1/3 gepluisde kip van het karkas wat je pluist
- Handje friet sticks
- Handje cassave kroepoek
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- 4 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels ketjap
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 400 mililiter water
- Snijd de broccoli en de bloemkool in roosjes
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking
- Kook de broccoli en de bloemkool
- Giet de rijst en de groente af en leg deze op het bord.
- Maak de satesaus door een gesnipperde ui en fijngesneden knoflook te fruiten en af te blussen met ketjap.
- Voeg het gemberpoeder, water en de pindakaas toe en roer dit met een garde door tot een dikkere gladde massa.
- Voeg eventueel sambal of chilipoeder naar smaak toe als je van pittig houd.
- Giet de pindasaus over de groenten.
- Garneer alles af met de gepluisde kip, friet sticks, gebakken uitjes en serveer de cassave kroepoek er naast.
- Als je van een pittige pindasaus houd voeg je met het gemberpoeder ook naar smaak sambal, ongeveer een theelepel op deze hoeveelheid om mee te beginnen, of chilipeper toe.
- Wil je de pindasaus een frisse smaak geven kun je ervoor kiezen om ook nog een theelepel sereh (citroengras) toe te voegen.
Kosten van dit recept;
Restje kip €0.36
Broccoli €0.26
Bloemkool €0.50
Pindakaas €0.46
Ui €0.04
Ketjap €0.10
Kruiden €0.15
Cassave kroepoek €0.35
Frites stick €0.16
Gebakken uitjes €0.16
Rijst €0.21Totale kosten €2.75
NIET VERGETEN
- Heb je broccoli en/of bloemkoolroosjes over? Bewaar deze in de koelkast of vriezer. We kunnen ze later gebruiken in het recept voor cannelloni wat we nog gaan maken in de budgetweek.
- Zorg dat je wat van de pindasaus overhoudt. Hiermee maken we later deze week een kipsate salade voor een lekkere zaterdagavond.
- Als je meer dan drie eetlepels rijst over hebt kun je dit nadat het is afgekoeld opnieuw koken in een goede scheut melk. Instant rijstepap als dessert!
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Mariska zegt
Ik wist helemaal niet hoe je dit maakt, super lekker!
Linda zegt
Je kunt het op heel veel manieren klaarmaken. Dit is er één van. Eventuele restjes groenten en pindasaus zijn ook heerlijk op een stokbroodje als lunch!