Cajun kruiden gebruik ik graag, vaak en veel in de keuken. Maar toen ik het mezelf laatst gemakkelijk wilde maken en ik een potje cajun kruiden in de winkel of supermarkt wilde halen ving ik overal bot. Nergens waren ze te vinden, dus ik had een goede reden om de keuken in te duiken en ze weer ouderwets zelf te maken. Leuke bijkomstigheid was dat ik meteen een excuus had om te gaan shoppen voor een leuke pot of Mason jar want ik heb een zwak voor potten en bakjes in de keuken. Dat ziet er zo leuk uit en op de een of andere manier maakt het het koken ook een stuk leuker als al je ingrediënten zo leuk staan uitgestald.
Bij de Xenos vond ik wat ik zocht en ik liep ook nog eens tegen een meer dan leuk setje koperkleurige maatlepels aan, wat het maken van kruidenmixen nog gemakkelijke maakt omdat je zo zeker weten alles in dezelfde verhoudingen afmeet.
Om alle kruiden te vinden moest ik ben drie verschillende winkels langs. Allemaal op loopafstand, dus het was geen probleem en zo kon ik de kruiden zo goedkoop mogelijk aanschaffen. De Albert Heijn heeft alle benodigde kruiden standaard in het assortiment, alleen zijn de verpakkingen klein en de kruiden verhoudingsgewijs een stuk duurder dan wanneer je bij een toko kunt shoppen.
Het leuke van zelfgemaakte kruidenmixen is dat je er ook cadeautjes van kunt maken. In plaats van de kruiden meteen in een schaal te mixen stapel je de laagjes kruiden als het ware op in het potje.
Om de laagjes er leuk uit te laten zien begin je met de kruiden waar je de grootste hoeveelheid van gebruikt. Vijf lepels zoete paprikapoeder, vijf lepels knoflookpoeder en drie lepels tijm zijn de basis.
Dan stapel je de rest van de kruiden in het potje. Drie lepels cayenne peper, vier lepels oregano (anders heb je twee kruiden die veel op elkaar lijken bovenop elkaar liggen en gaat het laagjeseffect verloren), twee lepels uienpoeder, twee lepels gemalen zwarte peper, twee lepels gemalen witte peper en als laatste één lepel komijn.
Ziet er superleuk uit zo toch?
Als je de kruiden wilt gebruiken, of als je geen zin hebt in het bouwen van laagjes in een potje, doe je ze allemaal samen in een schaal.
Meng alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat je alles écht goed mengt zodat alle verschillende smaken straks goed tot zijn recht komen in je mix.
Schep het mengsel in een luchtdichte pot of bakje en de cajun kruiden zijn klaar voor gebruik!
Een musthave in iedere keuken
- 5 lepels zoete paprikapoeder
- 5 lepels knoflookpoeder
- 4 lepels oregano
- 3 lepels cayenne peper
- 3 lepels tijm
- 2 lepels uienpoeder
- 2 lepels gemalen zwarte peper
- 2 lepels gemalen witte peper
- 1 lepels komijn
- Meng de kruiden in een schaal en je cajunkruiden zijn klaar.
- Bewaar ze in een luchtdichte pot.
- Wat voor formaat lepel je gebruikt voor het maken van je kruidenmix maakt niet uit, als je voor ieder ingrediënt maar dezelfde lepel gebruikt om de hoeveelheden af te meten. Voor deze mix heb ik de maatlepel met het formaat eetlepel gebruikt omdat ik een grote hoeveelheid mix wilde maken. Wil je maar een kleine hoeveelheid maken kun je bijvoorbeeld ook het 1/4 theelepel formaat maatlepel gebruiken.
- Wil je de cajun kruiden minder pittig, verminder dan de hoeveelheid cayennepeper op de rest van de kruiden. Gebruik twee lepels voor mild pittig of één lepel voor een kleine "oempf".
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie