Horchata, ik had er nog nooit van gehoord. Tot ik het in één of ander kookprogramma zag langskomen. Helaas werd het recept niet gedeeld. Wel werd er verteld dat het een zuivelvrije milkshake zou zijn. Say what? Een milkshake zonder melk? Dat kan niet. Nieuwsgierig als ik ben sloeg ik uitgebreid aan het Googlen. En als er één recept is waarvoor er eigenlijk geen recept bestaat, dan is het wel voor horchata.
Of een horchata nu Mexicaans of Spaans is zijn de meningen aardig over verdeeld. Waar de meeste mensen het over eens zijn is dat het van oorsprong een drankje uit Egypte is en dat het al voor het begin van onze jaartelling werd gedronken. Daar houden alle punten waar iedereen het over eens is ook zo ongeveer op. Voor een horchata wordt water gebruikt en verder maakt iedereen het zoals hij of zij zelf wil. Amandelen, aardamandelen, gecondenseerde of volle melk (waardoor de horchata niet meer zuivelvrij is), rum, rijst, chocolade, kaneel, het komt allemaal langs en het wordt nooit allemaal tegelijk gebruikt. Hoog tijd dus om zelf te gaan spelen met ingredienten en het recept wat ik hier ga delen viel ontzettend in de smaak na een aantal tegenvallende pogingen.
Zo maak je horchata
Zoals ik al zei maakt iedereen horcata anders. Het is dus net salsa. Voel je dus vrij om ermee te spelen wat jij wilt. Wij gaan ook nog verder stoeien met dit recept en vinden dit een lekkere basis om mee verder te experimenteren.
Wat wij gebruikten is 200 gram rijst, 1 liter water, 400 milliliter kokosmelk, 80 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en twee keer 2 theelepels kaneelpoeder.
Je begint met de rijst, een halve liter water en twee theelepels kaneel samen in een blender te doen. Het maken van horchata heeft even tijd nodig, dus houdt hier wel rekening mee! Zet de blender aan om de rijst te verpulveren. Als je de blender een minuut of 4 tot 5 hebt laten draaien voeg je de rest van het water toe. Blender alles nog enkele minuten langer zodat de rijst goed fijn gemalen wordt. Giet de inhoud van de blender in een afsluitbare kan of bak. Laat dit mengsel ongekoeld minimaal 8 uur staan om de rijst te laten weken. Hier zijn we voor gemakkelijk gegaan en heeft alles gewoon een nachtje op het aanrecht gestaan.
Als het mengsel lekker een nachtje heeft gestaan roer je alles nog een keer goed door en giet je het mengsel door een fijne zeef. De prut die overblijft gooi je weg. Het ziet er lekker uit, en het ruikt heerlijk, maar het smaakt echt naar niets. Trust me!
Aan het vocht voeg je de kokosmelk, suiker, vanillesuiker en twee theelepels kaneelpoeder toe. Roer alles goed door elkaar en zet nog een uurtje in de koelkast zodat je horchata goed koud is. Serveer met ijsklontjes.
Drink smakelijk!
Verrassend anders en ijskoud het lekkerst
- 200 gram rijst
- 1 liter water
- 400 milliliter kokosmelk
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 theelepels kaneelpoeder (Twee keer twee theelepels)
- Doe in een blender de rijst, een halve liter water en twee theelepels kaneel.
- Laat alles circa 5 minuten draaien in de blender.
- Voeg de rest van het water toe en laat nogmaals 5 minuten draaien in de blender.
- Laat het mengsel minimaal 8 uur, maar liever een nacht, afgedekt buiten de koelkast rusten.
- Roer het mengsel goed door en zeef het.
- Gooi de "prut" weg.
- Voeg aan de vloeistof de kokosmelk, suiker, vanillesuiker en twee theelepels kaneelpoeder toe. Roer alles goed door elkaar en zet laat nog een uur koelen in de koelkast.
- Serveer met ijsklontjes.
- Als je een dikke variant kokosmelk gebruikt kun je deze romig kloppen. Wanneer je deze toevoegt krijgt je horchata meer de structuur van een echte milkshake.
- Serveer de horchata met een kaneelstokje in het glas. Dat geeft net een beetje extra kick en wij zijn hier allemaal gek op de smaak van kaneel.
- Als je vaker horchata maakt kun je zorgen dat je er ijsklontjes van maakt en in de vriezer hebt liggen. Die kun je bij een volgende ronde dan gebruiken om je horchata weer te koelen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Dit recept verscheen in een andere artikelvorm reeds eerder op Relatieplanet.nl
Geef een reactie