Het officemes is de koksvariant van een aardappelschil mes. Klein en wendbaar, dus ideaal voor het schillen van groenten en fruit. Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is dat dit mesje heel handig is voor het fijnere snijwerk, bijvoorbeeld als je mooie vormen in je garnering wil snijden. Samen met zijn grote broer het koksmes is een office mes een must in ieder messen arsenaal.
Chef’s veel gestelde vragen:
Kan je niet gewoon beter een aardappelschil mes nemen in plaats van een officemes?
Ja dat kan, alleen heb je met een officemes dankzij een dikker lemmet en spitse punt veel meer controle over het gene wat je snijd dan met het hele dunne lemmet van een aardappelschil mes. Wat ook een voordeel is aan dit soort messen is dat ze minder snel afbreken omdat het een wat dikker lemmet heeft.
Wat zijn de beste?
Net als bij een koksmes zijn over officemessen de meningen ook heel erg verdeeld. In dit geval kan je het beste zoeken naar een mes wat voor jou het beste in de hand ligt zo dat je wendbaar genoeg bent voor al die fijne snij werkjes.
Hoe duur zijn ze?
Een officemes is er ook in allerlei soorten, maten en merken en de prijs varieert van alles tussen de 15 en 120 euro. Ook dit is een aardige investering maar ook met dit mesje kan je jaren doen als je ze goed onderhoud.
Dat onderhoud, hoe zit dat dan?
Regel nummer één: doe ze niet in de vaatwasser, was ze op de hand af met lauw-warm water zo blijft je mes langer scherp en voorkom je dat je metaal moe wordt en minder snel afbreekt.
Regel nummer twee: stop ze in een messenblok of hang ze aan een magneetstrip. Voorkom zoveel mogelijk contact met alle andere dingen in een keuken la, ook zo blijven ze langer scherp en gaan ze minder snel kapot.
Regel nummer drie: Hou je koksmes scherp. Het is onvermijdelijk dat je mes een keer bot word, dus even aanzetten met een aanzet staal of slijpen met een handslijper (of langs een slijper die het voor je doet).
Geef een reactie