Twee keer per jaar organiseert Tribes/Secoya inspiratiedagen en afgelopen donderdag, 16 februari, was het tijd voor de eerste editie van 2017. Voor ons een extra speciale editie omdat wij waren uitgenodigd om samen met Mark van Rootz Kitchen een specifieke serie gerechten gebaseerd op de Secoya stam uit Ecuador neer te zetten.
Een eerste indruk van de dag;
Het was zaak om niet zomaar wat gerechten neer te zetten. Het moest een inspirerend geheel vormen. Na een hoop research kwamen we er achter dat het vrij lastig was om gerechten te vinden die heel specifiek toegeschreven konden worden aan de Secoya stam. De Secoya stam bewoont een gebied met een van de grootste verzamelingen aan biodiversiteit ter wereld diep in de regenwouden van de Amazone. Grote biodiversiteit betekent een ruime keuze in voedingsmiddelen en dus gezond en lekker eten. Het is moeilijk om specifieke gerechten voor de regio te pinpointen, dus hebben wij gekozen voor een diversiteit aan typisch Ecuadoraanse gerechten. En omdat je in het regenwoud nu eenmaal niet aan een gedekte tafel gaat zitten is onze keuze gevallen op Ecuadoraans streetfood. Hiermee kun je veel kanten op en kun je zowel voor gezonde keuzes als de wat meer guilty pleasures gaan. Divers en als je goed kiest een mooie balans tussen goed voor jezelf zorgen en jezelf een beetje verwennen. Voor ons is dat hoe voeding hoort te zijn. Niet alle gerechten die wij wilden presenteren waren mogelijk, en de uiteindelijke keuze is gevallen op onderstaande gerechten;
- Carne en palito (Meat on a stick)
Zeer dun gesneden vlees, gemarineerd in sinaasappelsap met knoflook, komijn en kurkuma, bereid op de grill. Wordt geserveerd met een salsa van tomaat en rode ui. - Ceviche de chochos
Ceviche van kikkererwten met sap van diverse citrusvruchten, tomaat, rode ui en koriander. - Choclos asados
Gegrilde maiskolf. - Salsa de queso
Witte kaassaus met koriander en limoensap. - Curtido de cebolla y tomate
Simpele salsa met tomaat, rode ui en koriander.
Het idee van deze combinatie aan gerechten is een wandeling door Ecuador met typisch Ecuadoraanse gerechten en smaken. Combineer deze gerechtjes tot een maaltijd en waan jezelf op vakantie. Net als een van de grotere burgerketens al eens deed. Maar dan vers, gezond en een klein beetje guilty pleasure. De ideale mini-vakantie…euh…maaltijd dus, zodat je na de lunch weer vol inspiratie aan de slag kunt.
Marc is het “opperhoofd” van de Secoya Tribe in Utrecht en vanzelfsprekend is hij ook gaan zitten voor de lunch op deze inspirerende dag. Wat Marc van de gerechten vond;
Voor ons is het ook een bijzondere en inspirerende dag geweest. In een keuken weten we heel snel de weg te vinden en ook in dit geval zaten we direct op ons plek en voelden we ons thuis. Wat er gebeurt als we het naar ons zin hebben in de keuken en dan opeens het gevoel krijgen dat we serieus moeten doen;
Je kunt zeggen wat je wilt; Zelfs als we onszelf voornemen om niet zo gek te doen als we altijd doen tegen elkaar komen we er niet aan onderuit dat we echt altijd onszelf zijn. Waar we staan en wie we ook voor ons hebben. Wij vinden onze inspiratie in de keuken, in elkaar en dankzij Tribes/Secoya en Rootz Kitchen weten we nu ook heel zeker dat de ruimte buiten de keuken net zo inspirerend kan zijn.
Geef een reactie