Pasteis de nata zijn denk ik de bekendste lekkernij uit Portugal. Deze custardtaartjes zijn verslavend lekker, supergemakkelijk te maken en geven een instant vakantiegevoel. Als comfortfood doen ze het naar mijn bescheiden mening ook heel goed. Aangezien ik geen chocolademeisje ben zet ik liever mijn tanden in deze lekkernij. En omdat we met veel zijn hier in huis, maak ik er ook altijd veel tegelijk.
Pasteis de nata of pastel de nata
Pasteis is simpelweg het meervoud van pastel. Nata betekent “room” wat verwijst naar de roomvulling van deze lekkernij. Soms worden pasteis de nata ook aangeduid als pasteis de Belem. Dit is de wijk in Lissabon waar de pasteis beroemd zijn geworden. Eigenlijk zijn de pasteis de nata een beetje te vergelijken met Coca Cola. Ze zijn in heel Portugal te verkrijgen, maar het daadwerkelijke recept is geheim.
Ons geheimpje
Nu heb ik het niet zo heel hoog op met dat soort “geheime” recepten. Als ik het lekker vind wil ik het, als het even kan, ook zelf kunnen maken. En omdat ik geen hele grote fan ben van Coca Cola en ik daar dus ook niet zo nodig het recept van hoef te hebben, heb ik me gestort op de Pasteis de nata. Ontzettend vervelend natuurlijk, want het uitvinden van een recept betekent proberen, proberen en nog eens proberen. Nét zo lang tot je de smaak hebt gevonden die je zoekt. (Hallo weegschaal! XD)
Inside info
Daarnaast barst het internet van de recepten voor pasteis de nata én ik heb, als klap op de vuurpijl, een halve Portugees in huis die zich maar wat graag bemoeit met alles wat ik klaar maak. Zeker als het om Portugese specialiteiten gaat. Daar maak ik natuurlijk dankbaar misbruik gebruik van en zo ben ik tot een recept gekomen wat smaakt alsof ik net ben gaan winkelen bij de pasteleria.
Bom appetite!
Een simpel recept voor een Portugese lekkernij!
- 1 pak roomboter bladerdeeg
- 6 eidooiers
- 375 ml melk
- 90 gram suiker
- 1 zakje vanilliesuiker
- 1/4 theelepel kaneel
- 1 eetlepel bloem (Een ruime schep)
-
Neem een vorm voor kleine muffins en vet deze in met boter of gebruik een bakspray.
-
Neem je vellen bladerdeeg, prik hier met een vork gaatjes in en steek met een glas of een garneer ring rondjes uit het bladerdeeg. (Ik haal vier rondjes uit één plakje bladerdeeg.)
-
Plaats de bladerdeeg rondjes in de muffinvorm en zet de vorm in de koelkast.
-
Verwarm je oven voor op 220 graden.
-
Klop in een schaal de eidooiers samen met de suiker en de bloem tot een romige massa.
-
Warm ondertussen de melk op en voeg hier de kaneel aan toe. Let op dat de melk niet gaat koken, dan is hij te heet om bij de eidooiers te voegen en gaat alles schiften.
-
Voeg de melk langzaam bij de eidooiers met suiker en blijf tijdens het toevoegen heel goed roeren.
-
Giet het mengsel terug in de pan en blijf al roerend verwarmen tot je de structuur van (dunne) vla hebt.
-
Neem de muffinvorm uit de koelkast en giet het mengsel in de met bladerdeeg gevulde vormpjes.
-
Bak je pasteis de nata in 10 tot 12 minuten af in de oven.
- Als je van een wat frissere smaak houd kun je wat citroen- of limoenrasp aan de vulling toevoegen.
- Wil je de pasteis de nata nóg wat zoeter hebben, strooi dan wat poedersuiker over het geheel voordat je ze bakt.
- In plaats van vanillesuiker kun je natuurlijk ook het merg van een vanillepeul gebruiken.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie