Pizza pita met een salade is weer zo’n creatie die de keuken uit kwam toen de kindjes hadden beslist dat ze uitgebreid wilden lunchen en het niet helemaal eens konden worden over wat er nu daadwerkelijk gegeten moest worden. De discussie ga ik al heel lang niet meer aan. Daar pest ik mezelf mee, want als ik knopen moet doorhakken zijn er uiteindelijk altijd teleurgestelde kindjes en aan tafel houden we van gezelligheid. Het is dus veel gemakkelijker om tegen ze te zeggen dat ze samen afspraken moeten maken en zoveel mogelijk moeten proberen om rekening met elkaar te houden. Het is koddig om te zien hoe ze ook écht met elkaar onderhandelen en concessies doen om tot een eindafspraak te komen waar iedereen zich in kan vinden. En dat gebeurt zonder ruzie en dus ook zonder stress voor mama. Soms kan opvoeden zó gemakkelijk zijn 😉
Maar goed, de pizza pita dus. Drie van de vier wilden met alle geweld pizza lunchen en één van de vier had zijn zinnen toch echt op salade gezet. “Kunnen we dan broodpizza maken met sla erbij?” Dat soort geniale oplossingen kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Al was het alleen maar omdat het idee van een pizza variant mij ook deed watertanden.
Bij gebrek aan een oven of een broodrooster hebben we de pizza pita in een koekenpan klaargemaakt. Zet een koekenpan op het gas en laat de pan warm worden. Invetten van de pan is niet nodig. Bak de pita ongeveer twee minuten per kant zodat ze warm worden en je ze gemakkelijk open kunt snijden.
Besmeer beide helften van een broodje met geconcentreerde tomatenpuree en strooi daar oregano overheen. Beleg één van de helften met kaas en chorizo en plaats de twee helften weer op elkaar. Bak de pizza pita weer twee tot drie minuten per kant, tot de kaas is gesmolten, in een niet ingevette koekenpan.
Snijdt de pizza pita in vieren en je hebt mini pizzapunten.
De salade werd ook deze reis weer een zeer creatieve combinatie. Iedere keer wanneer de kindjes een salade in elkaar draaien verzinnen ze andere ingredienten en combinaties en ik blijf onvoorstelbaar trots dat ze zoveel verschillende dingen lusten en eten. Er werd beslist dat er gekookt ei in de salade moest, dus ik heb braaf eitjes gekookt voor ze, terwijl ze op jacht gingen naar de overige ingredienten.
IJsbergsla blijft een favoriet en dat moest ook deze keer weer de basis zijn voor de rest van de salade. Over de in reepjes gesneden ijsbergsla strooiden ze in stukjes gesneden komkommer. Daaroverheen in partjes gesneden snoeptomaatjes. Tot zover redelijk standaard. Toen hadden ze bedacht dat ze een blik met kaas in de koelkast hadden zien staan. “Dat is toch van die zachte kaas waar je loempia’s mee maakt mam? Die is lekker, dus die kan best over de salade heen.” Met dat het blik kaas werd gepakt spotten ze ook nog een bakje met groene olijven. Die werden direct geconfisqueerd. Daar ging mijn tv-snack voor later op de avond.
De kaas werd over de salade heen gekruimeld en de olijven werden met veel liefde netjes verdeeld over het bord zodat iedereen evenveel zou hebben. Omdat er knoflook in de olijven zat wilden ze ook een dressing met knoflook, maar eerst wilden ze nog een ander kleurtje verzinnen omdat alleen het rood van de tomaatjes er een beetje zielig uit zag. De keuze viel op in dunne ringen gesneden rode ui.
De dressing maakte ze van twee eetlepels knoflook dip die ze verdunden met twee eetlepels water. Nadat deze over de salade heen was gegoten werden de gekookte ei partjes heel mooi bovenop de salade gelegd. Als laatste moesten er vers gesneden bieslook sprietjes overheen, want “zo doen ze het ook in een restaurant”.
Et voila! We konden weer aan tafel. Het grote bord is inmiddels al de standaard als het gaat om het maken van salades en de afspraak is dat er niet wordt gezocht naar de lekkerste stukjes. Iedereen schept gewoon van links naar rechts op tot het bord leeg is. En zoals altijd is dit bord ook weer schoon leeg gegaan.
Zelfs het opscheppen op de eigen bordjes moest met precisie gebeuren. “Als het eten er op je bord lekker uit ziet dan smaakt het ook veel beter in je mond.” Dit gaan ze natuurlijk nog vaak te horen krijgen als ze een keer de strijd willen aangaan over iets wat ze niet willen eten omdat ze het (zogenaamd) niet lusten. Al hebben ze natuurlijk wel gelijk. Eten doe je ook met je ogen en dat hebben ze al heel goed door.
Eet smakelijk!
Restjes opmaken als een baas.
- 5 pitabroodjes
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpurree
- 5 plakken kaas
- 10 plakjes chorizo
- oregano
- Een halve krop ijsbergsla in reepjes gesneden
- Een halve komkommer in blokjes gesneden
- 12 snoeptomaatjes in kwarten gesneden
- 1/2 rode ui in dunne ringen gesneden
- Olijfjes naar smaak
- Zachte witte kaas
- 2 eetlepels knoflookdip
- 2 eetlepels water
- 3 hardgekookte eieren
- Fijngesneden bieslook
- Bak de pitabroodjes circa twee minuten per kant in een droge koekenpan.
- Snijdt de pitabroodjes open en besmeer beide helften met de tomatenpurree.
- Bestrooi beide helften met oregano.
- Beleg één helft met kaas en twee plakjes chorizo.
- Leg de helften terug op elkaar en bak circa twee minuten per kant in een droge koekenpan of tot de kaas gesmolten is.
- Kook de eieren hard, pel ze en snijdt ze in vieren.
- Leg de ijsbergsla op een bord.
- Strooi hier de komkommer en de snoeptomaatjes overheen.
- Verdeel hier de rode ui en de olijfjes overheen.
- Verkruimel de kaas over de salade.
- Meng de knoflookdip met water, roer het tot een dressing en schenk over de salade heen.
- Leg de gekookte ei partjes over de salade heen en garneer met de fijngesneden bieslook.
- De zachte witte kaas kun je bij diverse Turkse toko's vinden. De smaak is zacht en gaat mooi op in de rest van de smaken van de salade. Kun je deze kaas niet vinden, kies dan voor fetakaas. Deze is iets scherper van smaak, maar past ook perfect bij deze combinatie van ingredienten.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie