Viskoekjes maakten we twee jaar geleden al eens voor het Kerstdiner op school. Op de één of andere manier is het er daarna heel lang niet van gekomen om viskoekjes van welke soort dan ook te maken. Laatst had ik opeens een onvoorstelbare craving voor deze heerlijke snack. Een hele goede reden om deze heerlijkheden weer eens te maken.
In de loop der jaren heb ik al heel wat varianten van viskoekjes gemaakt. Voor deze viskoekjes koos ik voor een basis van aardappel. Zo kun je heel gemakkelijk koekjes vormen van het mengsel wat je maakt. Ik had me voorgenomen eens uit te testen of de viskoekjes ook in te vriezen zijn als je ze op deze manier maakt. Daar moet ik helaas het antwoord op schuldig blijven. Ze smaakten me zo goed dat ze de vriezer niet hebben gehaald. Heel vervelend, want nu moet ik ze binnenkort opnieuw maken om te kijken of ze ingevroren kunnen worden 😉
Als eerste schil en kook je de aardappelen. De zalm laat je mee garen in dezelfde pan. Doe de zalm in een boterhamzakje of wikkel hem in vershoudfolie en leg de zalm gewoon bovenop de aardappelen. Als de aardappelen gaar zijn is je zalm ook voldoende gaar. Laat na het koken de aardappelen en de zalm afkoelen.
Begin met het fijnstampen van de gekookte aardappelen. Het gemakkelijkste is dit met een aardappelstamper te doen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een vork gebruiken.
Vervolgens verkruimel je de zalm over de gestampte aardappelen heen. Als je een vislucht aan je handen wilt voorkomen kun je de zalm, net als kip, pluizen met twee vorken. Omdat de zalm als hij gaar is al bijna vanzelf uit elkaar valt verkruimel ik hem altijd gewoon met de hand.
Rasp de schil van een limoen en voeg de rasp toe aan de aardappel en zalm. Let er met het raspen op dat je echt alleen het groene schilletje van de limoen raspt (De limoen eerst goed wassen natuurlijk!) en niet ook het witte vliesje meepakt. Dit heeft een bittere smaak en dat is zonde van je viskoekjes.
Voeg als laatste een ei, een flinke eetlepel bloem en een handje gesneden koriander toe en meng alles goed dooreen. Heb je het gevoel dat het geheel te plakkerig blijft, voeg dan gewoon iets meer bloem toe.
Met een ijsbollenschep kun je perfect portioneren. Dep je handen in de bloem, schep met de ijsbollentang een bol van het mengsel in je hand en vorm een koekje met je handen. Als je een dikte van ongeveer 1,5 centimeter hebt kun je de koekjes straks perfect bakken. Laat de viskoekjes ongeveer een uurtje opstijven in de koelkast voor je ze gaat bakken.
Na met deze batch verschillende manieren te hebben geprobeerd moet ik zeggen dat de koekjes het lekkerste zijn als je ze in roomboter bakt. Natuurlijk kun je ze ook in een scheutje olie bakken, al geeft de roomboter nét dat beetje meer smaak aan het geheel.
Bak de viskoekjes ongeveer drie minuten per kant voor een knapperige buitenkant. De binnenkant zal heerlijk zacht blijven en de smaak van de zalm en de combinatie van limoen en koriander knalt er echt uit.
Serveer de viskoekjes met zoete chili saus.
Lekker als snackje tussendoor en ook zeker geschikt als lunch met een simpele komkommersalade ernaast.
Eet smakelijk!
Fris uit de zee.
- 300 gram aardappels
- 100 gram zalm
- verse koriander naar smaak
- 1 ei
- 1 limoen
- 1 eetlepel bloem en een beetje extra voor het bestuiven
- Schil en kook de aardappels
- Verpak de zalm in een boterhamzakje of vershoudfolie en laat deze mee garen in de pan met aardappels.
- Giet de aardappels af en stamp of prak ze fijn.
- Laat de puree en de zalm afkoelen.
- Snipper of pluis de zalm over de gestampte aardappelen.
- Voeg de limoenschil, ei, bloem en koriander toe en meng het geheel goed dooreen.
- Bestuif een bord met bloem en vorm hier in de viskoekjes, eventueel met behulp van een ijsbollentang.
- Zet alles een uurtje in de koelkast.
- Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en bak de viskoekjes in circa drie minuten per kant gaar.
- Wees als je niet bekend bent met de smaak van verse koriander voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt. Niet iedereen houdt van deze smaak en in dat geval is less toch echt more.
- Houd je van de frisse smaak van limoen, voeg dan nog een goede theelepel limoensap toe aan het mengsel vóór je de koekjes gaat vormen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie