Dit recept voor rode linzensoep met komijn en aardappel hebben we op verzoek gemaakt voor het magazine Dina Schrijft. We vinden het nog steeds geweldig om een steentje bij te kunnen en mogen dragen aan dit initiatief en we vinden het nog veel leuker dat er zoveel interesse voor een brede variatie aan recepten. Deze rode linzensoep lijkt niet heel erg op de traditionele mercimek çorbası, die ook hier zeker nog een keer op het menu staat. Wel is de volle romige en ietwat kruidige smaak een mooie opstap als je kennis wilt maken met de uitgesproken smaken van buitenlandse keukens.
De structuur van deze rode linzensoep met komijn en aardappel lijkt heel erg op die van erwtensoep of snert. Hij wordt heerlijk dik en je lepel blijft er rechtop in staan. Heerlijk verwarmend met koud weer en hij vult ontzettend goed. Omdat er volgens ons toch echt gedipt moet worden met dikke, winterse soepen serveren wij deze soep met Turks brood. Natuurlijk kun je er ook gewoon brood bij eten. Voorals de kapjes of kontjes van een oud brood die je even hebt getoast smaken perfect bij deze soep.
Zo maak je rode linzensoep met komijn en aardappel
Zoals met de meeste dingen die je in grotere hoeveelheden maakt heb je voor deze soep ook even de tijd nodig om je ingredienten te snijden. Als je wilt kun je natuurlijk ook een klein beetje valsspelen een een rasp en/of hakmolentje gebruiken.
Als eerste snijd of rasp je de aardappel en zet deze apart. Daarna snijd je de ui, knoflook en chilipeper fijn. Doe een klontje roomboter in de pan en gooi hier alles (niet de aardappel) samen in. Bak alles in zo’n 8 tot 10 minuten zacht terwijl je alles steeds blijft omscheppen en doorroeren. Als alles zacht is geworden voeg je de kurkuma, komijn en twee soorten paprikapoeder toe en bak je dit nog een minuutje mee.
Schenk de bouillon in de pan en voeg de rode linzen en de rijst toe. Roer alles goed dooreen en voeg de stukjes aardappel toe. Laat alles op laag vuur pruttelen tot de rode linzen helemaal uiteen gevallen zijn. Dit zal ongeveer een half uurtje duren.
Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer met (Turks) brood om lekker in de soep te dippen.
Net als met de gebakken rijst waarvan we al eerder een recept deelden krijgt deze soep een heerlijk romige smaak door het gebruik van roomboter.
Eet smakelijk!
- 2 stuks uien
- 4 á 5 teentjes knoflook
- 1 hele rode chilipeper
- 30 gram roomboter
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels zoet paprikapoeder
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 3 liter bouillon
- 150 gram basmatirijst
- 225 gram rode linzen
- 1 grote aardappel
- Begin met het fijnsnijden van de ui, knoflook en chilipeper.
- Bak dit samen op laag vuur in de roomboter. Laat het zo'n 8 tot 10 minuten op laag vuur en onder voortdurend omscheppen lekker zacht worden.
- Voeg de kurkuma, komijn en twee soorten paprikapoeder toe en bak dit ongeveer een minuut mee.
- Voeg de bouillon toe.
- Schep de rode linzen en de rijst door de bouillon.
- Snijdt de aardappel in kleine blokjes en voeg deze ook toe.
- Laat minimaal een half uur op laag vuur pruttelen tot de rode linzen helemaal uiteen gevallen zijn.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer met (Turks) brood om lekker in de soep te dippen.
- Speel een beetje met de hoeveelheid aan kruiden die je voor deze soep gebruikt. Je kunt rustig een extra chilipeper toevoegen als je van pittig houdt. Of ga voor twee extra theelepels gerookt paprikapoeder als je gek bent op die rooksmaak.
Kosten voor dit recept;
Uien – € 0.08
Knoflook – € 0.20
Chilipeper – € 0.20
Roomboter – € 0.10
Bouillon – € 0.68
Rijst – € 0.25
Linzen – € 0.57
Aardappel – € 0.05
Kruiden – € 0.30
Totale kosten; €2.38
Per portie bij 8 porties; €0.30
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie