Deze met sucadelappen gevulde vleesjus is een super gemakkelijke manier om er heel budget voor te zorgen dat je bij bijvoorbeeld iedere stamppot maaltijd vlees kunt eten zonder dat dit direct een enorm gat in je budget slaat. Met vier sucadelappen kun je namelijk 10 tot 15 porties stamppot aankleden als je gebruik maakt van dit recept. En stiekem geldt dit recept nog als luxe ook!
De luxe zit hem in het glas rode wijn wat je aan de jus toevoegt. Heb of lust je geen rode wijn kun je gewoon azijn gebruiken. Deze jus kun je gebruiken om je stamppotten te stampen en smeuig te maken. En je kunt je stamppotten er mee aankleden door een flinke eetlepel (of twee) over je stamppot heen te gieten nadat je hebt opgeschept. Of je nu boerenkool maakt zoals ik deed voor de foto’s of dat je liever hutspot of andijvie stamppot eet, met deze met sucadelappen gevulde vleesjus pimp je iedere stamppot. Heel eerlijk; Als ik deze bij mijn zuurkool zou krijgen zou ik misschien wel zuurkool eten. (En echt, als ik keuze heb tussen zuurkool of honger lijden dan lijd ik honger!)
Zo maak je met sucadelappen gevulde vleesjus
Zorg dat je uien gesneden klaarstaan. Dan kun je in één keer door met het recept.
Doe een flinke klont roomboter in de pan en bak hier de gepeperde en gezouten sucadelappen mooi bruin aan beide zijden. Dit zal zo’n 5 tot 7 minuten duren en is een klein beetje afhankelijk van hoe dik de sucadelappen zijn gesneden. Neem het vlees uit de pan en leg dit even apart. (Doe dit onder een stuk aliminiumfolie zodat het vlees warm blijft en ondertussen langzaam doorgaart.)
Bak de uienringen in het bakvet van het vlees. Bak ze lekker zacht en mooi bruin. Voeg dan de bloem toe en bak de bloem gedurende een minuutje mee. Aan dit mengsel voeg je de bouillon, wijn (of azijn), tomatenpuree en laurierblaadjes toe.Roer alles goed dooreen en leg de sucadelappen terug in het vocht.
Laat alles 2 tot 3 uurtjes pruttelen op het zachtst mogelijke vuurtje. Neem de sucadelappen daarna nogmaals uit de pan, pluis ze en haal eventuele vetranden van het vlees af als je hier niet van houd (Ik gruwel ervan!). Roer het gepluisde vlees terug door de jus en je saus is klaar.
Je hebt er even tijd voor nodig om deze gevulde vleesjus te maken, maar het is zeker de moeite waard. Daarnaast hoef je niet de hele tijd naast het fornuis te blijven staan en kun je tussendoor dus mooi andere dingen doen.
Eet smakelijk!

- Roomboter
- 600 gram sucadelappen
- 3 stuks uien
- 3 eetlepels bloem
- 1 liter groente- of rundvleesbouillon
- 1 glas rode wijn (Of 4 eetlepels azijn)
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 5 stuks laurierblaadjes
- Peper en zout naar smaak
- Snijdt de uien in halve maantjes.
- Bestrooi de sucadelappen aan beide zijden met peper en zout.
- Laat een flinke klont roomboter smelten in de pan en bak de sucadelappen aan beide zijden bruin.
- Haal de sucadelappen uit de pan en voeg de uien bij het bakvet.
- Bak de uien zo'n 5 minuten in het bakvet zodat ze zacht en mooi bruin kleuren.
- Voeg de bloem toe en bak dit een minuut onder voortdurend omscheppen mee.
- Schenk de bouillon in de pan en voeg de wijn, tomatenpuree en laurierblaadjes toe.
- Roer alles goed door en breng aan de kook.
- Leg de sucadelappen terug in het vocht en zet de pan afgedekt op de kleinte pit terug.
- Laat het vlees 2 tot 3 uur zachtjes sudderen.
- Neem de sucadelappen uit de pan en pluis het vlees.
- Doe het gepluisde vlees terug in de pan en schap alles nogmaals goed door.
- Vries de saus in in ijsblokjes bakjes. Als ze zijn bevroren haal je de blokjes uit de bakjes en doe je ze in een zak zodat ze minder ruimte in de vriezer innemen. Reken, afhankelijk van de portiegrote, op 1 á 2 blokjes per persoon wanneer je je stamppot ermee wilt stampen. Pak een extra blokje per persoon als je de stamppot er ook nog mee wilt "versieren".
- Wat stiekem ook heel lekker is; Warm een portie van deze vleesjus op als je zin hebt in een opkikkertje maar geen echte honger hebt en doop er stukjes (wit) (stok-)brood in. Een goedkope maar luxe guilty pleasure 😉
Kosten voor dit recept;
Sucadelappen – € 6.00
Uien – € 0.12
Bloem – €0.01
Bouillon – € 0.68
Rode wijn – €0.50
Tomatenpuree – €0.10
Kruiden – €0.15
Totaal; €7.56
Per portie bij 10 porties; € 0.76
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie