We gaan vandaag voor een heerlijke Portugese maaltijd salade op basis van “black eyed peas” en tonijn. Je zou het bijna een Portugese salade Niçoise kunnen noemen. Snel en makkelijk te maken en nog super gezond ook!
De bonen
Bonen worden al tijden gezien als een superfood en met recht. Deze kleine dingen zitten ram vol met alles wat goed is voor je en je haalt er ook een ton aan energie uit. Win-win situatie lijkt me zo. Nu is feijão frade (beter bekend als black eyed peas of zwarte ogen bonen) hier in Nederland niet zo heel bekend met als gevolg dat er niet vaak mee gekookt wordt. In Portugal daarentegen, worden ze gebruikt in legio gerechten. Waar je in dit geval wel rekening mee moet houden is dat je gedroogde bonen eerst 12 tot 16 uur moet laten wellen voordat je ze kunt koken.
Tonijn
Als er één vissoort is waar Linda en ik allebei gek op zijn, dan is het wel tonijn. Vandaar dat wij voor deze salada com fejão frade e atúm een goede variant tonijn uit blik gebruiken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een verse moot tonijn, maar dat heeft in dit geval weinig tot geen meerwaarde.
Als side dish of als vullend hoofdgerecht
Los van het feit dat dit een ideaal hoofdgerecht is, kun je de salada com fejão frade e atúm ook goed gebruiken als side om je maaltijd of bbq op te leuken door eens een wat ander soort salade op tafel te toveren. Je gasten zullen versteld staan van de smaak. Leg er een stukje pão caseiro naast en je kunt ze wijsmaken dat je een sterrenchef bent 😉
Approveite!
Snel, makkelijk en super gezond!
- 500 gram feijão frade
- 300 gram tonijn uit blik afgegoten
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook gehakt
- 100 gram zwarte olijven
- 3 eieren gekookt
- 2 tomaten in kwarten
- half bosje koriander gehakt
- n/s olijfolie
- n/s azijn
- n/s zout en peper
-
Laat de bonen 12 tot 16 uur wellen in een kom gevuld met lauw warm water
-
Kook de bonen gaar dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten
-
Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn dit duurt ongeveer 8 minuten
-
Snipper de ui en hak de knoflook
-
Giet de tonijn af
-
Pel de eieren en snijd deze in kwarten
-
Snijd de tomaten in kwarten
-
Giet de bonen af
-
Meg de tonijn,bonen,ui,knoflook en koriander goed door elkaar
-
Smaak af met olijfolie, azijn, zout en peper
-
Garneer met de eieren, tomaten en olijven
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie