Unicorn droppings maak ik al jaren en in 2013 deelde ik het recept voor het eerst op mijn andere blog The Happy Housewife. Misschien dat het er ooit nog eens van gaat komen om dat blog nieuw leven in te blazen, maar voor nu vond ik dat mijn recept voor Unicorn droppings een plaatsje verdient op Talk Nomz To Me. Het recept is in de voorbije jaren niet verandert, de kleurcombinaties daarentegen zijn al die tijd nog spannender geweest dan mijn haarkleur. (En de mensen die me kennen weten dat mijn haarkleur altijd héél spannend is ;))
Op internet, en dan vooral op Pinterest, zie je nog steeds met grote regelmaat Unicorn farts langskomen. Het is een spannende naam voor een soort merengue met een overload aan kleurstoffen. Er is ook een koek-variant die dezelfde naam heeft. Niet logisch, want de structuur van merengue is heel anders als die van koekjes, maar ze zien er zeker niet minder lekker uit! De meeste recepten maken gebruik van cream of tartar, ook wel wijnsteenzuur genoemd. Wijnsteenzuur is een rijsmiddel, net als bakpoeder, en bedoeld om je baksel luchtiger te maken. Inmiddels is het via diverse online taart- en bakwebwinkels gemakkelijk te bestellen, maar toen ik dit recept samenstelde was het nog redelijk moeilijk te verkrijgen.
Dit recept is ontstaan toen mijn oudste dochter had bedacht dat ze op school iets bijzonders wilde trakteren voor haar verjaardag. Het was op dat moment de uitdaging om ze te kunnen maken met “normale” ingredienten. Het uitgangspunt was het deeg wat ik maak voor appeltaart. Met een klein beetje tweaken bestond het resultaat uit heerlijke koekjes die stevig en toch iets kruimelig zijn. En het belangrijkste; Ondanks de kleur zijn ze bij lange na niet zo zoet als je zou verwachten!
LET OP: Omdat je gebruik maakt van kleurstoffen is het het gemakkelijkst om iedere kleur apart te maken.
Doe bloem, boter, suiker, ei en kleurstof in de keukenmachine en kneed alle ingredienten tot een egaal gekleurde bal. Ga uit van 5 minuten kneden per kleur. Zo weet je zeker dat de kleur door en door egaal is.
Iedere gekleurde deegbal die je maakt rol je uit tot een lap van circa een halve centimeter dik. Stapel de diverse kleuren deeg op elkaar en snijdt het deeg daarna in repen van zo’n 4 á 5 centimeter breed. Vervolgens snijdt je de repen in blokken. Zorg dat je blokken zo vierkant mogelijk zijn zodat je een mooie kleurverdeling krijgt wanneer je de blokken tot balletjes gaat rollen. Blokken van 4x4x4 zijn een goed uitgangspunt. Dit kan betekenen dat je kleurlagen moet herhalen. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien heb ik dar ook gedaan.
Rol de gesneden blokken tot balletjes. Zo draaien de kleuren mooi in elkaar. Druk de balletjes plat tot een soort hamburgervorm en rol de rand van de koekjes door de discodip. Instand fairytaly look verzekerd!
Leg de unicorn droppings op een bakplaat en zet de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven. Bak de unicorn droppings in ongeveer 35 minuten af op 150 graden. Bak de koekjes zeker niet op een hogere temperatuur, want dan zal het deeg door de warmte te snel verkleuren waardoor je kleuren donker en flets worden.
Natuurlijk had ik deze koekjes Unicon Shit kunnen dopen, maar dat vond ik niet helemaal verantwoord met de kindjes, dus zijn het Unicorn Droppings geworden. De naam bleek niets uit te maken, want vooral de felle kleurtjes en de spikkels zijn helemaal magisch en het liefst eten ze de schaal nog steeds in één keer leeg.
Eet smakelijk!
Taste the rainbow... oh wacht.
- 200 gram bloem
- 100 gram boter
- 70 gram suiker
- 1 ei
- 1 flinke mespunt kleurstof of kleine theelepel
- Doe alle ingredienten bij elkaar in een keukenmachine en laat alles mengen tot een deegbal met een egale kleur. Dit betekent dat je iedere bal deeg minimaal zo'n 5 minuten moet laten kneden in de machine.
- Rol iedere kleur die je maakt uit tot een lap van circa een halve centimeter dik.
- Stapel de verschillende kleuren deeglappen op elkaar en snijdt de stapel in repen.
- Als je de lagen hebt gesneden, snijdt je alles in blokken van zo'n 4x4x4 centimeter.
- Rol de blokken tot balletjes.
- Druk de balletjes plat en rol de zijkanten door discodip.
- Leg de unicorn droppings op een bakblik en bak ze in een voorverwarmde oven op 150 graden af in circa 35 minuten.
- Schrik niet van je eigen "droppings" als je deze koekjes een keer maakt en/of eet. Die krijgen door de hoeveelheid kleurstoffen die je gebruikt namelijk ook hele mooie kleurtjes 😉
- Ook voor jongens kunnen deze koekjes helemaal stoer zijn. Maak er Centaur droppings van door ze in kleuren als zwart, rood, donkergroen en donkerblauw te maken. In plaats van discodip gebruik je bijvoorbeeld zwarte suiker om de randen door te rollen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Fleur zegt
Die zien er echt super gaaf uit! Cream of Tartar koop ik altijd bij de Toko.
Linda zegt
Zodra ik weer een oven tot mijn beschikking heb toch maar eens kijken dan.
Mariska zegt
Haha, sommige stukken zijn echt geniaal verwoord. Vind het een gaaf recept!
Linda zegt
Ghehe, tnx!
Bianca zegt
Wat ziet dat er leuk uit! Ik moest gelijk denken aan die gekleurde donuts die ze in Amerika hebben. Dat moest een groot succes zijn geweest op school!
Linda zegt
Alle kindjes waren inderdaad helemaal fan! Het scheelt waarschijnlijk ook een hoop dat ik paars haar heb, en volgens alle meisjes dus ook een My Little Pony ben :’)
Anne zegt
Hihi Unicorn shit klinkt wel leuk hoor (want eenhoorns zijn gewoon geweldig leuk en soooo fluffy!) ik moet ze een keertje maken, nomnom!
Linda zegt
Unicorns rock!