“Meneer, wanneer heeft u voor het laatst een poes gegeten?” Yep, dat was een serieuze vraag die we gesteld hoorden worden toen we de Horeca & Food inspiratie vakbeurs in Gorinchem bezochten. De meneer waar de vraag aan gesteld werd was zo op het eerste gezicht de pensioenleeftijd al ruimschoots voorbij en hij stond een beetje ongemakkelijk te draaien. De man die de vraag stelde stond met heerlijke glimoogjes te lachen en te genieten van de reactie van diverse omstanders. Ook onze nieuwsgierigheid was gewekt dus natuurlijk deden we een stapje dichterbij om te kijken wat voor poes er nu daadwerkelijk werd geserveerd…
Het bleek te gaan om een specifieke soort oester, de Pousse en Claire te gaan. Dit was één van zes soorten oesters die te vinden waren op de stand waar Marcus van Noord vol overgave alles vertelde over de verschillende soorten oesters, hun kleuren, smaken en welke wijn, port of champagne de smaak van de oester het meest completeerde terwijl hij zonder enige moeite op het gemak de oesters stond open te “kietelen”. (Want anders krijg je schelpgruis en dat moet je niet hebben.)
Marcus van Noord is het gezicht wat bij Zilt en Zalig hoort, en het plezier wat hij in zijn vak vindt straalt hij aan alle kanten uit. Een echte ouderwetse marktkoopman die absoluut zonder twijfel weet waar hij het over heeft, met een meer dan vlotte babbel en een grijns op zijn gezicht waar de ondeugd van af straalt. Combineer dat met een ogenschijnlijk onuitputbare kennis van zijn producten, een ongeremd enthousiasme in het delen van zijn kennis en je hebt een nomznaisseur gevonden die zijn weerga niet kent.
Aangezien zowel Sergio als ikzelf niet vies zijn van oesters hebben we uitgebreid tijd doorgebracht bij Marcus en hebben we diverse soorten oesters kunnen proeven. Het is onvoorstelbaar wat een verschil er niet alleen in smaak, maar ook in de structuur van oesters kan zitten.
Tijdens het proeven bleef Marcus doorpraten over de herkomst van de verschillende oesters en hoe de samenstelling van het water en de locatie waar de oesters groeien van invloed zijn op de kleur, smaak en de structuur van de oester. Als hij gastheer in een restaurant zou zijn zou je minimaal één keer per maand bij hem uit eten gaan omdat de manier waarop hij zijn verhalen vertelt geweldig is. Het is dan ook niet voor niets dat hij ook in te huren is als gastdocent en dat Zilt en Zalig een eigen academy heeft waar je alle in en outs kunt leren over schaal- en schelpdieren, het combineren van deze producten met dranken en in het bijzonder storytelling.
Zilt en Zalig is het gehele jaar door te vinden op diverse evenementen en festivals. Wil je kennismaken met de oesterman, houdt dan zeker de Facebook pagina van Zilt en Zalig in de gaten. Zelfs als het wat verder rijden is, dan is het de rit meer dan waard. Zilt en Zalig laat voor ons zien wat échte ouderwetse horeca en gastvrijheid inhoud en menig horecaondernemer mag een voorbeeld nemen aan de wijze van presenteren door Marcus. En zijn de festivals écht te ver rijden, huur je Marcus gewoon in voor je eigen feestje 😉
Wij geven een dik verdiende 9 en gaan Zilt en Zalig zeker nog vaker opzoeken.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om het te laten weten als je Zilt en Zalig hebt opgezocht. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar wat jij er van vond!
Geef een reactie