Arancini al tonno is het resultaat van een beetje stoeien in de keuken met het geven van een eigen draai aan een klassieker. Arancini is eigenlijk een risotto balletje welke gevuld wordt met een mengsel van vlees en groenten en een ruime hoeveelheid Parmezaanse kaas bevat. Nu vind ik persoonlijk de combinatie van vis en kaas niet de meest ideale en eigenlijk had ik ook niet helemaal zin om mooi gevulde balletjes te maken. Goede reden dus om te kijken of een bewerkelijke, Siciliaanse klassieker ook als snel en gemakkelijk hapje gemaakt kan worden.
Met een pannetje gewone gekookte rijst en een blikje tonijn ben ik aan de slag gegaan. Net als met bitterballen is de truc voor een gepaneerd en gefrituurd hapje ervoor te zorgen dat je de smaak van de vulling niet kwijtraakt door de laag paneermeel aan de buitenzijde. De vulling goed op smaak brengen is dus een absolute must! Proef tijdens het maken van het mengsel dus steeds goed hoe alles smaakt. Zodra je denkt; “Oeh, dit is té” zit je helemaal goed.
Zo maak je Arancini al Tonno
Neem je gekookte rijst. Zorg dat hij is afgekoeld voor je het mengsel gaat maken. Je kunt dit recept dus ook gebruiken om overgebleven rijst op te maken.
Doe de gekookte rijst in een kom en voeg de tonijn, knoflook, sjalot en cayennepeper toe. Schep alles goed door elkaar en proef. Je kunt naar smaak extra knoflook of sjalot toevoegen en als je van pittig houdt kun je natuurlijk ook gul zijn met de cayennepeper. En natuurlijk voeg je peper en zout naar smaak toe.
Als mengsel goed op smaak is voeg je een ei en het paneermeel toe en schep je alles goed door tot een gehakt-achtige structuur ontstaat. Van dit mengsel maak je balletjes. Paneer de balletjes in geklutst ei en paneermeel en frituur ze in circa 5 minuten goudbruin.
Serveer de arancini al tonno met een basis tomatensaus waar je enkel Parmezaan en oregano aan toevoegt.
Eet smakelijk!
Klassieker met een moderne twist.
- 250 gram gekookte rijst
- 1 blikje tonijn op water
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 75 gram paneermeel
- 3 eieren
- Meer paneermeel
- Snipper het sjalotje en de knoflook fijn.
- Laat de tonijn uitlekker.
- Meng de rijst met de sjalot, knoflook, tonijn, cayenne peper en de 75 gram paneermeel en 1 ei door elkaar in een kom tot een samenhangende massa ontstaat.
- Vorm balletjes van het mengsel.
- Klop de 2 eieren los en giet ze in een kom.
- Zet er een tweede kom met paneermeel naast.
- Paneer de balletjes door ze eerst in het losgeklopte ei en daarna in de paneermeel te rollen.
- Frituur de arancini in circa 5 minuten goudbruin.
- Serveer met een simpele tomatensaus.
- In plaats van tonijn kun je ook zalm uit blik gebruiken.
- Wil je wat meer een echte, maar kleine maaltijd van deze arancini al tonno maken, serveer hem dan met een gevulde tomaten groentensaus zoals deze pastasaus met bleekselderij.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie