Cannelloni kennen de meeste mensen met een vleesvulling. Je weet wel, die rolletjes pasta gevuld met vlees die in een ovenschaal worden gelegd met een dikke laag tomatensaus op de bodem en welke helemaal worden bedekt met een bechamelsaus en heel veel kaas. Overheerlijk, en een gerecht wat ook vaak op het menu staat, maar je kunt cannelloni ook best zonder oven maken. Of, eigenlijk mag het geen canneloni heten, want in dit recept gebruik ik geen pastarolletjes om te vullen. Maar dit gerecht is mijn ovenloze variant op de cannelloni zoals ik hem altijd maak.
Eén van de weinige vegetarische recepten in mijn standaard arsenaal, simpelweg omdat vlees niets toevoegt aan dit recept. Het wordt me gelukkig dus niet kwalijk genomen als ik dit op tafel zet, want over het algemeen geldt hier bij het eten toch wel dat “een dag geen vlees is een dag niet geleefd”. Zonder vlees is een gerecht al snel lekker budget en ook nog eens gezond door de verhoudingsgewijs grote hoeveelheid groenten. En het enige wat je hoeft te kunnen is je eten stapelen. Veel gemakkelijker wordt het niet.
Snijdt de resterende helft van de broccoli roosjes en de laatste bloemkoolroosjes en kook deze helemaal gaar. Ze moeten zacht gekookt worden zodat we de groenten straks rul kunnen bakken zoals je met gehakt doet. Het is vooral de structuur die je met deze manier van bereiden krijgt die ervoor zorgt dat vlees niets toevoegt aan het recept.
Snipper als de broccoli en bloemkool gekookt is een uitje. Fruit de ui aan en voeg de broccoli en bloemkool toe. Door te scheppen en eventueel hele grote stukken door te steken met je spatel bak je de groenten rul. Voeg naar smaak oregano, peper en zout toe.
Zet ondertussen een pan met veel water en ruim zout op en kook de pasta gaar. Giet de pasta af, doe deze terug in de pan en roer hier de gezeefde tomaat doorheen. Ook hier weer naar smaak peper en zout toevoegen.
Neem een aparte pan en smelt hierin een eetlepel roomboter. Voeg hier een eetlepel bloem aan toe en roer dit goed dooreen zodat een korrelige pasta (roux) ontstaat. Voeg hier 150 milliliter melk aan toe en verwarm dit onder voortdurend roeren tot een dikke saus ontstaat.
Voeg een eigeel toe en peper en zout naar smaak. Eventueel kun je wat extra kaas toevoegen en dit nog mee laten smelten in de saus. Roer het eigeel goed door de saus heen.
En dan is het tijd om te gaan stapelen. Begin met een schep van de pasta met gezeefde tomaat.
Schep hier een ruime hoeveelheid van de rul gebakken groenten op.
Schep hier weer een lepel van de pasta met gezeefde tomaat op.
Schenk hier een goede lepel van de bechamelsaus overheen. (Voor het mooie was ik hier nét iets te gul.)
Maak af met wat geraspte kaas en wat oregano. De combinatie van smaken zal je verrassen, al geeft het hier nog steeds niet de motivatie om “voor het eggie” vegetarier te worden 😉
Eet smakelijk!
Budget en lekker.
- 1/3 bloemkool
- 1/3 broccoli
- 200 gram pasta
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 150 milliliter melk
- 1 ei dooier
- 1/2 pak gezeefde tomaat
- 1/4 zakje geraspte kaas
- Kook de broccoliroosjes en de bloemkool gaar en giet ze af.
- Bak de broccoliroosjes en de bloemkool rul in een koekenpan. Door alles goed te roeren en om te blijven scheppen valt alles uit elkaar en krijg je de structuur van geruld gehakt.
- Voeg peper, zout en oregano toe naar smaak.
- Kook ondertussen de pasta gaar.
- Smelt een eetlepel boter in een steelpannetje en voeg een eetlepel boter toe.
- Roer dit met een garde zodat een pasta ontstaat en voeg de melk toe.
- Blijf goed roeren. Het mengsel zal dikker worden en pudding-achtige structuur krijgen.
- Voeg hier de eidooier en zout naar smaak aan toe en roer alles nogmaals goed door.
- Giet de pasta af, doe deze terug in de pan en voeg de gezeefde tomaat toe.
- Roer ook dit goed, met peper en zout naar smaak, dooreen.
- Schep op een bord een laag pasta met tomaat.
- Schep hier een laag van het broccoli-bloemkool mengsel op.
- Schep hier weer een laag pasta op.
- Schenk hier de witte saus overheen en maak af met de geraspte kaas.
- Als je bechamelsaus te dik wordt naar je zin voeg je gewoon een scheutje extra melk toe.
- Blijft er over van de gerulde groenten en de bechamelsaus? Besmeer een boterham (dik) met de bechamelsaus, leg hierop de gerulde groenten, leg er een plak kaas overheen met hier eventueel nog een boterham bovenop en bak de tosti die je hebt gebouwd in een tosti ijzer of onder de grill tot de kaas is gesmolten en je hebt een heerlijk vullende lunch.
Kosten van dit recept
Broccoli €0.26
Bloemkool €0.50
Kruiden €0.15
Kaas €0.30
Boter €0.06
Bloem €0.01
Melk €0.09
Ei €0.15
Pasta €0.36
Gezeefde tomaat €0.28
Ei €0.15
Totale kosten €2.14
NIET VERGETEN
- Bewaar de stronk van de broccoli. Hier maken we in een volgend recept een stamppot mee.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie