Eetgewoonten, ze zijn bij iedereen anders. In deze rubriek nemen we een kijken in de keuken en op het bord van diverse bloggers. We kunnen er natuurlijk niet onderuit om zelf ook met de billen bloot te gaan. Vandaag nemen we dus een kijkje op het bord van Linda.
- Stel jezelf even voor
Jullie kennen me al als één van de gezichten achter Talk Nomz To Me. Ik ben moeder van vier kinderen, 36 lentes jong (vandaag jarig!) en gek op eten in allerlei geuren, kleuren, soorten en maten.
- Hoe kijk je tegen eten aan? Is het een noodzakelijk kwaad, is het een feestje of iets daar tussenin?
Eten is een feestje. Of je nu alle tijd van de wereld hebt of moet haasten, eten is liefde. Met zijn allen aan tafel met een uitgebreide maaltijd en heerlijk kletsen over hoe je dag of week is geweest vind ik heerlijk. Maar ik kan er net zo van genieten om met zijn allen met het bord op schoot voor de tv te ploffen en iets simpels naar binnen te werken. Samen eten vind ik het fijnste wat er is
- Pakjes en zakjes of vers?
Als ik iets tegenkom wat ik niet ken of als ik het mezelf eens gemakkelijk wil maken komt er heel af en toe wel eens een pakje of zakje mee naar huis. Als dat één keer per twee maanden voorkomt neem ik het al heel ruim. In principe maak ik alles vers en vries ik basisproducten zoals tomatensaus of pastasaus gewoon in om gemakkelijk te kunnen koken.
- Hoe ziet jouw eetpatroon er uit?
Dat ik toevallig bezig ben met foodbloggen maakt mij geen instituut op het gebied van goed en/of gezond eten. Ik pretendeer niet alles beter te weten. Wat ik wel weet is wat voor mij werkt. Ik ben ruim 25 kilo afgevallen en heb vier kinderen. Ik ben nu slanker dan voor ik de eerste keer zwanger was en doe niet aan sporten. Wat voor mij werkt, zal niet voor een ander werken. Schrik dus ook niet van hoe mijn eetpatroon er uitziet 😉
Ontbijt
Vaak sla ik dit menu over. Al mijn hele leven ben ik geen fan van ontbijten. Laat mij maar op het gemakje opstarten met een mok thee een glas water of zelfs gewoon een glas frisdrank als ik de behoefte voel aan suiker. Dit laatste gebeurt niet vaak, maar als mijn lichaam aangeeft suiker nodig te hebben ontbijt ik met een glas cola of sinas.
Als ik heel vroeg uit bed moet en een drukke dag voor de boeg heb ontbijt ik met een schaaltje Chocopops met melk of met een kommetje dikke yoghurt waar ik zelf nog gedroogd of vers fruit aan toe voeg.
Tien uurtje
Omdat ik meestal mijn ontbijt oversla heb ik rond deze tijd wel honger en is het ook duidelijk dat mijn lichaam voeding nodig heeft om de rest van de dag lekker door te kunnen draaien. Mijn tien uurtje varieert van een appel, stuk meloen of ander soort fruit tot een (granen-) koek of een stuk (zelfgemaakt) brood met beleg.
Twaalf uurtje
Rond de klok van twaalf gaan de meeste mensen lunchen. Mijn dagen zijn over het algemeen vrij lang, dus ik lunch later. Zo tussen half twaalf en twaalf uur herhaal ik meestal de stappen van mijn tien uurtje. Lekker een cracker of twee met zelfgemaakte tonijnsalade, een paar stukken fruit, een kommetje soep. Eigenlijk maar net waar ik zin in heb en wat er in huis is.
Lunch
Mijn lunch is meestal tussen half twee en en twee uur, net een beetje hoe het uitkomt. Een lekkere maaltijdsoep, een uitsmijter met rosbief, kaas en veel groenten, een boterham met hagelslag een goed gevulde salade. De hoeveelheden en wat ik eet zijn helemaal afhankelijk van wat er in huis is en waar ik zin in heb.
Vier uurtje
Tussen vier en vijf is het weer tijd om de kaken in beweging te zetten. De ene keer zijn dat twee (ongezonde) koekjes, de andere keer ga ik voor stukjes komkommer met een dip. Een cracker met avocadospread, een schaaltje chips. Ik eet walgelijk divers en vooral erg lekker.
Diner
De enige maaltijd op een dag waarvoor ik iets heb wat op regels lijkt. Afhankelijk van wat ik eet bestaat mijn maal uit de volgende componenten;
– Circa 75 tot 100 gram vlees
– Circa 100 tot 125 gram vis
– Circa 60 gram ongekookte rijst
– Circa 125 gram aardappel (Gekookt, gebakken, gepoft, gefrituurd, gestoofd, maakt niet uit.)
– Circa 80 tot 100 gram ongekookte pasta. Dit ligt aan de soort pasta, bijvoorbeeld meergranen of volkoren. Bij gevulde pasta ga ik uit van ongeveer 125 tot 150 gram.
– Circa de helft van wat op mijn bord ligt bestaat uit groenten. Dit is dus niet perse twee ons, maar in verhouding tot de rest van wat er op mijn bord ligt. Verdeeld over de dag kom ik ruimschoots aan de twee ons groenten.
– Sauzen, jus en andere toevoegingen en eventuele toppings gebruik ik gewoon naar smaak.
Avond snack
’s Avonds is het meestal tijd voor een bakje thee en iets erbij. Een stukje chocolade (vaak ook echt maar een stukje!), een koekje, een stukje fruit, wat nootjes of iets anders kleins is wel standaard.
Late night snack
Ja, ook die komt vaak nog langs in mijn eetpatroon. Een paar kleine crackertjes met (smeer-) kaas, wat olijfjes, een zelfgemaakte bitterbal. Het is vrijwel altijd iets hartigs. Of lekker een paar druifjes of een mandarijntje, dat is ook altijd goed.
- Wil je nog iets toevoegen op je eetpatroon?
De hele dag door drink ik thee, water en/of frisdrank. Zoals je in de lijst kunt zien ben ik geen hele grote fan van melk, of andere vloeibare zuivelproducten zoals vla of kwark in mijn standaard eetritme. Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de hoeveelheid kaas die ik eet. Verder denk ik dat ik aardig gevarieerd en gezond eet zonder er dingen voor te hoeven laten. Natuurlijk heb ik ook mijn “Pak/zak open = pak/zak leeg” momentjes, maar juist omdat ik mezelf niets ontzeg kan ik het heel goed bij één koekje of één handje/schaaltje chips laten. Het gebeurt zelfs dat ik weken aan een stuk geen koek, chips of snoep eet. Simpelweg omdat ik er geen zin in heb. Al zijn er soms ook dagen dat ik alleen maar koek, chips en snoep eet. Maar dat is uiteindelijk ook uitgebalanceerd, toch? 😉
Ben jij die blogger die het aandurft om haar/zijn eetpatroon met de wereld te delen, stuur dan een mailtje naar feedme[@]talknomztome.nl
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
cindy zegt
Ik moet precies toch eens komen eten bij jouw :p vooral jouw geheim voor 4 kids te koken 😮
Linda zegt
Jullie zijn welkom hoor! Hoe meer zielen, hoe meer vreugde 😀