Eetgewoonten, ze zijn bij iedereen anders. In deze rubriek nemen we een kijkje in de keuken en op het bord van diverse bloggers. We zijn benieuwd wat we gaan ontdekken!
Vandaag kijken we mee met Mirjam van het blog ikbenglutenvrij.nl
- Stel jezelf even voor
Ikbenglutenvrij.nl want ik heb coeliakie. Of eigenlijk wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter van 6 heeft coeliakie. Ik ben Mirjam, ik ben 39 jaar en woon samen met man en onze 2 dochters in Amersfoort.
Tien jaar geleden werd bij mij de diagnose coeliakie gesteld. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er een ontstekingsreactie in de darmen, waardoor de darmvlokken verdwijnen en je geen voedingsstoffen meer op neemt. Er is geen medicijn tegen coeliakie, de enige remedie is het glutenvrije dieet.
De symptomen van coeliakie zijn heel divers en hebben lang niet altijd met het maag- darmstelsel te maken. Van diarree tot obstipatie, van hoofdpijn tot vermoeidheid.
Als je denkt dat je niet tegen gluten kan, ga dan niet zelf dokteren en blijf gluten eten totdat coeliakie is geconstateerd of uitgesloten. Als je eenmaal glutenvrij eet, kan de diagnose coeliakie niet meer gesteld worden en weet je niet hoe streng je je aan het dieet moet houden.
Sinds ik weet dat ik glutenvrij moet eten, heb ik weer plezier in eten en koken. Ik vind het leuk om lekkere recepten uit te zoeken, om te kunnen eten zonder dat ik er ziek van word. Het is een hobby geworden om lekkere glutenvrije artikelen te vinden. Want bijna alles kan je glutenvrij krijgen, alleen een lekkere variant vinden is soms moeilijk. Mijn persoonlijke blog veranderde in een blog over coeliakie en ons glutenvrije leven. In 2012 maakte ik daarvoor een apart website. Ikbenglutenvrij.nl was 1 van de eerste weblogs over coeliakie en behoort nog steeds tot de 3 grootste. Met ikbenglutenvrij.nl wil ik coeliakie bekender maken en het glutenvrije leven leuker maken. Dat doe ik ook via facebook, twitter, pinterest en instagram.
- Hoe kijk je tegen eten aan? Is het een noodzakelijk kwaad, is het een feestje of iets daar tussenin?
Deze week was ik naar de tandarts. Na afloop kon ik mijn mond nauwelijks meer open krijgen, door de verdoving proefde ik niets en kauwen deed pijn. Maar mijn maag knorde, dus toch maar een banaan naar binnen gewerkt. Met veel moeite, zonder smaak en zonder gevoel. Het was voor mij een totaal nieuwe ervaring. Normaal geniet ik van (bijna) alles wat ik in mijn mond stop.
- Pakjes en zakjes of vers?
Vers! Al voordat bij mij coeliakie werd geconstateerd, gebruikten wij nauwelijks pakjes en zakjes. Dat kwam goed uit, want de meeste pakjes en zakjes bevatten gluten.
- Hoe ziet jouw eetpatroon er uit?
In het zomerseizoen halen we elke week een groentepakket bij de boer. Daarnaast komt er ook een beetje groentes van de wijkmoestuin, waar ik coördinator van ben. Maar bij die tuin is het hoofddoel om kinderen te laten zien hoe groentes groeien en lekker bezig zijn met mensen uit de wijk. Oogst is hierbij ondergeschikt.
Sommige jaren blijft er zo veel oogst over dat wij ook de winter er nog van eten.
Ik vind het leuk om gerechten te vinden met groentes die ik nog nauwelijks ken, of steeds andere gerechten met groentes die we (te) veel krijgen.
Ontbijt
Ik probeer af te wisselen, maar kom toch meestal uit op havermout. Havermuesli (overnight) met yoghurt in de zomer, havermoutpap in de winter.
Tien uurtje
Fruit!
Net als mijn dochters ben ik een fruitmonster. Op zaterdag haal ik op de markt tassen vol fruit. Seizoensfruit. Soms is het halverwege de week al op.
Lunch
Meestal eet ik een restje avondeten. Wij koken voor 4, maar houden vaak over omdat onze dochters hun bordje niet leeg eten. Daarnaast vind ik (glutenvrij) brood niet zo lekker, dat ik het elke dag wil eten. In de zomer eet ik ook vaak een salade. En als we geen restjes meer hebben, ligt er meestal nog wel een soepje in de vriezer.
Op de dagen dat ik met mijn meisjes thuis ben, eten we ook vaak een tosti.
Vier uurtje
Een reep (kant-en-klaar of zelf gemaakt), ontbijtkoek, nootjes, kaas, koekjes (kant-en-klaar of zelf gemaakt), muffin of rauwkost.
Diner
Ons avondeten is erg seizoensgebonden: stamp- en stoofpotten in de winter, fris en vers in de zomer.
Mijn man kookt meestal vrij traditioneel: Aardappels, vlees, groentes. Ik wat experimenteler: quiches, Marokkaans, bakjeseten. Ik probeer vlees, vis en vegetarisch af te wisselen.
Om de kinderen zo af en toe goed te laten eten, eten we ook een paar keer per week iets wat zij echt lekker vinden. Bijvoorbeeld spaghetti bolognese of chili con carne.
Avond snack
Meestal niets. Soms wat bitterkoekjes, een stuk chocola of fruit.
- Wil je nog iets toevoegen op je eetpatroon?
Gedurende de dag drink ik veel water of thee. Soms drink ik aan het einde van de middag of ’s avonds een wijntje.
Dankjewel Mirjam, dat we een kijkje mochten nemen op jouw bord. Gelukkig hebben wij geen allergien waar we rekening mee moeten houden. Jij laat het er uit zien alsof jullie er zonder enige moeite tussendoor laveren, heel knap. En dat bakjeseten gaan we hier ook invoeren!
Ben jij die blogger die het aandurft om haar/zijn eetpatroon met de wereld te delen, stuur dan een mailtje naar feedme[@] talknomztome.nl.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie