Vakkundig restjes opruimen is iets wat we graag doen. Over het algemeen is het pizza wat hier favoriet is om de écht onbenullige restjes opgeruimd te krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vleeswaren die met zo’n “heerlijk” (insert sarcasm) uitgedroogd randje steeds weer opzij worden geschoven in de koelkast. Maar altijd pizza raak je ook beu (Oke, niet. Maar we moeten het goede voorbeeld geven). Gelukkig heb je dan altijd nog eieren en die laten zich perfect als lijm gebruiken om alle restjes aan elkaar te plakken tot een lekker maaltje.
Fritatta
Wie ooit al eens fritatta heeft gegeten is waarschijnlijk verkocht. Vooral de kinderen zijn er gek op. Ook toen we nog geen oven hadden zat er regelmatig een punt fritatta in de broodtrommels. Je kunt ze in de oven maken, of in een koekenpan. Met kaas, zonder kaas, met groenten, zonder groenten. Eigenlijk is het een soort quiche zonder bodem. Het enige vaste gegeven is aardappel en ei. Daar kun je dus heel veel kanten mee op.
Uitgedroogde vleeswaren
Even terug naar die uitgedroogde randjes aan vleeswaren. Wij zijn allemaal echte vleeseters en vleeswaren maken dus ook 80% van het broodbeleg hier in huis uit. Maar die uitgedroogde randjes als een verpakking een keer niet goed is dichtgedaan gruwelen we ook allemaal even hard van. Weggooien doen we niet aan, dus dan moet je iets anders verzinnen. Als je de plakken vleeswaren (klein snijd en) ergens in meebakt merk je niets meer van die uitgedroogde randjes. En dat hoeft dus niet altijd op een pizza te zijn!
Eierlijm
Op de één andere, vreemde manier zijn klutseieren hier niet helemaal standard staple. Uitsmijters wel, maar een boerenomelet hoef ik echt niet mee aan te komen. De toevoeging van aardappel maakte die klutseieren tot een fritatta en die mag elke week wel op tafel getoverd worden. Zo is het idee van eierlijm geboren en zo moesten er toch een heleboel restjes op te maken zijn… Het idee was dat als de restjes in een soort cupcake aan elkaar te plakken waren, het nog gemakkelijker zou zijn om mee te nemen. En zo zijn de fritatta muffins geboren!
Wat kost dat dan?
De eieren zijn het duurste ingredient voor dit recept. Deze hebben we meestal niet over. Verder kieperen we eigenlijk alles in de fritatta muffins wat we tegenkomen en over hebben. Ze smaken hier dus ook geen twee keer hetzelfde. Deze keer verdwenen de volgende restjes in de eierlijm;
250 gram aardappel (al voorgegaard) – €0.10
3 plakken salami – €0.10
4 plakken ontbijtspek – €0.12
1 plak ham – €0.04
1 grote paprika – €0.35
1 ui – €0.04
10 eieren – €1.59
Ook kwam ik nog een korst kaas tegen. Eigenlijk was daar geen eer meer aan te behalen. Dus ik heb het plastic eraf gehaald en de harde restjes door de kaasrasp gehaald. Je kunt naar smaak nog peper en zout toevoegen, maar in dit geval gaven de vleeswaren zoveel smaak dat dit niet meer nodig was.
Totaal komt het uit op €2.34, wat betekent dat één fritatta muffin €0.16 kost. Twee á drie stuks zijn een mooie hoeveelheid voor de lunch én ze laten zich ook nog goed invriezen.
Onbenullige restjes
De restjes met gesneden groenten van het gourmetten laten zich altijd het beste lenen voor deze creatie. Daarbij kunnen dus die plakken vleeswaren waar je niets meer mee kunt en voila, er staat weer iets lekkers op tafel waarmee kinderen ook direct extra groenten binnen krijgen. Gelukkig eten ze die hier zonder mopperen (Alsof ze keuze hebben, het is eten of honger lijden XD), maar misschien is het een tip voor de ouders met moeilijke groente eters in huis.
Eet smakelijk!
Eieren, aardappel en alles waar je vanaf wilt!
- 250 gram aardappel (al gegaard)
- 3 plakken salami
- 4 plakken ontbijtspek
- 1 plak ham
- 1 grote paprika
- 1 ui
- Restje kaas
- Peper en zout naar smaak
- 10 eieren
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Snijdt de aardappel in blokjes.
-
Snijdt de vleeswaren in kleine stukjes.
-
Snijdt de ui en de paprika in kleine stukjes
-
Zet een koekenpan op het vuur en bak de aardappelblokjes enkele minuten op.
-
Voeg de gesneden vleeswaren toe aan de aardappels en bak deze enkele minuten mee.
-
Voeg de ui en de paprika toe aan de pan en bak het geheel enkele minuten goed door.
-
Schep een ruime eetlepel van het mengsel in een muffinvorm. Verdeel het mengsel zo over 15 vormpjes.
-
Kluts de eieren met paper en zout.
-
Schenk de gekluste eieren in de muffinvormpjes tot circa 1.5 centimeter onder de rand. Strooi de restjes kaas er overheen.
-
Bak de fritatta muffins in 10 minuten gaar in de oven.
Je kunt alle groenterestjes die je hebt op deze manier opmaken. Dus broccoli, doperwtjes, wortel, echt alles wat je aan groenterestjes hebt kun je op deze manier verwerken.
Heb je diverse soorten kaas over van je borrelplankje? Maak dan deze fritatta muffins eens met enkel aardappel, ei en diverse soorten kaas. Lekker met een pittige saus!
Ook zoete aardappel laat zich goed lenen voor deze fritatta muffins.
De eieren worden heel poofy in de oven. Laat de fritatta muffins dus heel even staan voordat je ze serveert.
Deze zijn echt ideaal voor in de lunchtrommel!
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie