Gekookte aardappelen met bloemkool en een gehaktbal, veel Hollandser dan dat ga je het niet krijgen. Dat ik bij het beantwoorden van de 25 foodvragen tag aangaf geen groot fan te zijn van Hollandse kost heb ik met het bereiden van deze budgetmaaltijd geweten. Zo ongeveer alles wat mis kon gaan ging ook mis. Aardappelen laten overkoken en bijna laten aanbranden omdat ik telefoon kreeg en vergat het fornuis in de gaten te houden, foto’s die niet wilden lukken. Stiekem verdenk ik de bloemkool, een van mijn minder favoriete groenten in Hollandse gerechten, ervan dat hij me heeft gehoord en me terug wilde pakken of iets dergelijks…
Alle gekheid op een stokje; Liefhebber van Hollandse kost of niet, er is helemaal niets mis met een ouderwets simpele maaltijd. Ook dit soort maaltijden vinden regelmatig kun weg naar de tafel. Daarbij maken gekookte aardappeltjes met lekker veel jus vrijwel iedere maaltijd lekker. Deze maaltijd was dus ook zeker geen straf!
Begin met het draaien van de gehaktballen. Doe het gehakt in een schaal en voeg paneermeel, ei, peper en zout toe. Kneed alles goed door en vorm twee stevige ballen van het gehakt.
Smelt een klont boter in een braadpan en braad de gehaktballen rondom aan. Draai daarna het vuur laag en laat de gehaktballen rustig doorgaren.
Schil ondertussen de aardappelen, snijdt ze in grove stukken en kook ze in een pan met ruim water en flinke snuf zout in zo’n 15 minuten gaar.
Als laatste snijdt je de bloemkool roosjes van de bloemkool en kook deze gaar in circa 5 minuten. Zelf ben ik fan van beetgaar. Als jouw bloemkool iets zachter mag zijn kook je hem een paar minuutjes langer.
Serveer de aardappelen met de bloemkool en de gehaktbal bij voorkeur in een diep bord. Zo heb je alle ruimte om je aardappelen te prakken met de jus van de gehaktbal. Om de bloemkool een beetje extra “oempf” te geven, en omdat ik niet zo van sauzen over mijn groenten houd bij dit soort gerechten, heb ik er wat grillkruiden overheen gestrooid.
Eet smakelijk!
Degelijke Hollandse budget maaltijd.
- 3 aardappelen
- 1/3 bloemkool
- 200 gram gehakt
- Paneermeel
- 1/2 Ei
- Zout
- Peper
- Flinke klont boter
- Meng het gehakt met een half ei, wat paneermeel en zout en peper
- Vorm stevige ballen van het gehakt mengsel
- Verhit wat boter in een braad pan
- Braad de gehaktballen aan en laat ze rustig door garen
- Kook de aardappelen
- Kook de bloemkool
- Giet de aardappelen en de bloemkool af
- Serveer het geheel
- Wat ik niet wist is dat de bladeren van een bloemkool ook eetbaar zijn. Op de website van Bijstandsgerechten.nl vond ik een recept wat me zeker de moeite van het proberen waard lijkt.
- Heb je jus over? Vries deze in in ijsblokjesbakjes of -zakjes. Altijd handig om achter de hand te hebben als je een keer vlees klaarmaakt bij gekookte aardappelen waar je niet voldoende jus van hebt.
Kosten van dit recept;
Aardappelen €0.22
Ei €0.15
Bloemkool €0.50
Rundergehakt €1.12
Kruiden €0.15Totale kosten €2.13
NIET VERGETEN
Overgebleven bloemkool roosjes kun je bewaren. Later deze week maken we een overheerlijke ovenschotel zonder oven waar je de roosjes in op kunt maken.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie