Hachee heb ik van mijn oma leren maken en maak ik dus altijd met karbonade omdat zij dat ook zo deed. En ik maak altijd hele grote hoeveelheden tegelijk, dus dit is een klein beetje een “uit de losse pols” recept. Omdat de hachee behoorlijk lang moet pruttelen en ik niet altijd de tijd heb om grote hoeveelheden karbonades te pluizen vries ik een aantal porties in. Schrik niet van de hoeveelheid azijn. Deze kun je natuurlijk iets verminderen. De azijn maakt het vlees heerlijk zacht en de extreem zure smaak verdwijnt naar mate je de hachee langer laat pruttelen. Niet alle zurigheid verdwijnt natuurlijk. Ik houd ervan, maar niet iedereen is gek op een heel zure azijn smaak. het is dus echt een beetje en kwestie van spelen met de hoeveelheid tot je de voor jou perfecte smaak hebt gevonden.
Dat ik het recept goed in mijn vingers had bleek wel toen mijn oma naar een aanleunwoning verhuisde en ze niet meer voor zichzelf hoefde, en eigenlijk ook niet meer kon, koken. Ik woonde aan de overkant van de straat en we zijn nog een keer met zijn allen overgestoken om ouderwets samen hachee te gaan eten, alleen was de hachee deze keer door mij klaargemaakt. Ik hoor haar nog zo roepen; “Ik ben geen grote eter hoor. Ik hoef niet teveel!” Ze heeft drie keer opgeschept en zei aan het einde van de week dat ze er nog steeds vol van zat en dat het haar zo goed had gesmaakt. Een groter compliment kun je volgens mij niet krijgen 🙂
Bestrooi je karbonades met peper en zout naar smaak. Braadt het aantal karbonades wat je wilt gebruiken en laat ze op laag vuur helemaal gaar sudderen.
Haal de karbonades uit de pan en pluis het vlees van de botten af. Bewaar de jus. Als je een liefhebber bent van botjes afkluiven kun je de botten bewaren om onder het tv-kijken lekker schoon te knagen. Zelf ben ik daar geen fan van, dus de botten verdwijnen meestal gewoon in de vuilnisbak.
Snipper hetzelfde aantal uien als je karbonades hebt gebraden en bak/stoof de uien in de jus lekker zacht.
Voeg de gepluisde karbonade toe en schep alles goed door.
Voeg zoveel azijn toe dat het vlees net niet tot de helft onder staat. Voeg zoveel (lauwwarm) water toe dat het vlees helemaal onder staat. Voeg laurierblad naar smaak toe. Op 20 karbonades gebruik ik zo’n 10 blaadjes, dus ga uit van één blaadje per 2 karbonades.
Schep alles goed door en zet je pan op het kleinste pitje en het laagste vlammetje. Laat alles een paar uur lekker pruttelen/stoven. Hoe langer het staat, hoe zachter het vlees wordt.
Serveer met gekookte aardappelen. De meeste mensen in Nederland zijn gewend om hachee met rode kool te eten. Zo heb ik het gelukkig nooit hoeven eten, want rode kool kan wat mij betreft heel ver uit de buurt van mijn (non-)dieet gehouden worden. Wat ik zelf wel erg lekker vind bij hachee zijn stoofpeertjes. Het zure van de hachee en het zoete van de stoofpeertjes is een geweldige combinatie en precies zoals ik het bij oma altijd kreeg.
Eet smakelijk!
Eerlijk is eerlijk oma maakte dit toch altijd het lekkerste.
- 10 ribkarbonades
- 8 uien Afhankelijk van hoe groot de uien zijn.
- 5 laurierblaadjes
- Azijn
- Peper
- Zout
- Bestrooi de karbonades met peper en zout en braad ze gaar in een braadpan of koekenpan.
- Snipper de uien.
- Haal de karbonades uit de pan en pluis het vlees.
- Bak/stoof de uien in de overgebleven jus tot ze glazig zijn.
- Voeg de gepluisde karbonade toe en schep alles goed om.
- Voeg azijn toe tot het vlees ongeveer tot de helft onder staat.
- Voeg water toe tot het vlees nét onder staat.
- Voeg de laurierblaadjes toe.
- Laat het geheel op een laag vuur gedurende enkele uren pruttelen. Het vocht zal voor een groot deel inkoken en verdampen.
- Vis de laurierblaadjes uit je hachee en je kunt hem serveren!
- Ben je bang voor een té zure smaak door de hoeveelheid azijn? Begin met het toevoegen van azijn tot het vlees ongeveer een kwart onder staat en vul de rest van het vocht aan met water. De daadwerkelijke hoeveelheid vocht die je totaal moet toevoegen is voor een groot deel afhankelijk van hoeveel vlees je van de karbonades hebt en hoeveel jus je overhebt om je uien in te stoven. Een goed recept voor hachee zal daarom altijd een schaal-één-op-het-blote-oog recept zijn.
- Hachee wordt meestal gegeten met gekookte aardappelen. Probeer het eens met rijst. Ook heel lekker en zo wordt hachee opeens een gerecht wat ook in de zomer heel goed geserveerd kan worden.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie