Hete bliksem is hier in huis een favoriet en vooral bij (heel) koud weer. Stamppotten zijn nog steeds niet mijn favoriete eten. Hete bliksem is daar, samen met stamppot rauwe andijvie, een uitzondering op. Die twee wil ik in de winterperiode best iedere week eten. Hoog tijd dus om ons recept voor hete bliksem te delen in deze budgetweek waarin we in bulk koken.
Hete bliksem is, afhankelijk van de manier waarop het je klaarmaakt, écht armelui’s voer te noemen óf een heus luxe gerecht. Wij gebruiken altijd maar drie ingredienten, dus ons recept valt onder de eerste categorie; Aardappelen, appel en spekblokjes. En zoals alle gerechten in deze budgetweek laat hete bliksem zich ook goed invriezen zodat je gemakkelijk een grote pan vol kunt maken.
Zo maak je hete bliksem
Schil de aardappelen, snijdt ze in stukken en doe ze in een ruime kookpan. Zorg dat de aardappelen nét onder water staan. Dan smelten de appels straks tijdens het koken mooi, zonder dat je vocht kwijtraakt met het afgieten van de pan.
Breng de aardappelen aan de kook. Schil ondertussen de appels. Snijdt ze in stukken en haal het klokhuis er uit. Als de aardappelen circa 10 minuten koken voeg je de appels erbij.
Terwijl de appels en aardappelen koken bak je in een koekenpan de spekreepjes uit. Giet het spekvet niet af. Dat gebruik je straks om de hete bliksem mee te stampen.
Als de aardappelen gaar zijn en de appels gesmolten giet je alles af en stamp je alles fijn met de aardappelstamper. Doe de spekjes bij de stamppot en schenk het spekvet mee in de pan. Schep alles nog een keer goed door elkaar en de hete bliksem is klaar!
Door appels houdt deze stamppot zijn warme heel lang vast. Kijk dus uit dat je je mond niet verbrand met eten.
Eet smakelijk!
Super budget.
- 1.5 kilo aardappelen
- 1 kilo appels Jonagold of Goudreinet
- 300 gram spekblokjes
- Schil de aardappelen en snijdt ze in stukken.
- Breng de aardappelen aan de kook in een ruime pan met nét voldoende water.
- Schil en snijdt ondertussen de appels. Verwijder de klokhuizen.
- Voeg de appels nadat de aardappels circa 10 minuten hebben gekookt bij in de pan.
- Bak ondertussen de spekblokjes uit in een koekenpan.
- Giet de aardappelen en appels af en stamp met de aardappelstamper goed dooreen.
- Voeg de spekjes en het spekvet toe en schep alles goed om.
- Wil je de hete bliksem luxe maken, voeg dan ingredienten zoals walnoten of (blauwader) kaas toe.
- In plaats van spek kun je ook gehakt gebruiken. Vergeet dan niet om zout aan het gerecht toe te voegen.
- Wil je het gerecht nog meer budget maken, gebruik dan speklappen die jezelf in reepjes snijdt.
Kosten voor dit recept;
Aardappelen - € 1.50
Appels - € 1.00
Spekblokjes - € 1.85
Totale kosten; € 4.35
Kosten per portie bij 8 porties; € 0.55
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie