Mexicaanse salade is weer zo’n creatie die ontstond toen vier kindjes hadden bedacht dat ze een salade wilden lunchen én hem ook zelf klaar wilden maken. Het blijft geweldig leuk om te zien hoe met elkaar kunnen onderhandelen en handjeklap kunnen doen om tot een maaltijd te komen waar ze allemaal lekker van kunnen smullen. “Mam, is er nog avocado?” vroeg de een. “Ja, maar dat lust ik écht niet” was de reactie van de volgende. “Ik wil wel heel graag snoeptomaatjes hoor!” kwam uit weer een andere hoek. “Pff, schiet eens op met beslissen. Ik heb honger” was echo nummer vier.
Na een beetje vijven en zessen kwamen ze in overleg tot deze creatie. De salade was opgemaakt op een bord van een halve meter lengte en we hebben er geen half uur voor nodig gehad om deze salade van kant te maken. Hij is zo schoon op gegaan dat het bord zó terug de kast in kon.
We zijn begonnen met een kipfilet in reepjes snijden. Deze is gemarineerd in olijfolie met cajunkruiden. Maak dit als eerste zodat de smaak van de kruiden lekker in het vlees kan trekken terwijl je de rest van de ingrediënten voor de salade snijdt en mengt.
In een aparte schaal mengden we in kwarten gesneden komkommer samen met maiskorrels, kidneybonen, in kwarten gesneden snoeptomaatjes en een reepjes gesneden paprika. Daarna hebben we het grootste bord opgezocht wat we konden vinden en hierop hebben we halve krop in reepjes gesneden ijsbergsla verdeeld. Over de slareepjes hebben we de rest van de salade verdeeld.
De kipfilet reepjes zijn in een kleine vijf minuutjes, onder voortdurend omscheppen, gebakken en keurig naast elkaar bovenop de salade gelegd. Omdat cajunkruiden soms toch best scherp kunnen zijn wilden de kindjes graag een zoete dressing over de salade. Ze wilden graag een honing mosterd dressing. Hiervoor hebben we ons basisrecept gebruikt, met een extra scheutje appelazijn, en alles over de kipfilet reepjes op salade heen gegoten.
Hoe Mexicaans deze salade nu precies is, is nog maar de vraag. Bij de salade wilden de kindjes ook nog zelfgemaakte kruidenboter met bruine pide, dus het werd uiteindelijk een internationale en heel goed vullende maaltijd waar ze de hele middag op verder konden. Deze salade komt hier dus zeker weten vaker op tafel.
Eet smakelijk!
Speedy Gonzales zou jaloers zijn.
- 1/2 krop ijsbergsla
- 1/2 blik maiskorrels
- 1/2 blik kidney bonen
- 1/2 komkommer
- 1/2 groene paprika
- 1/2 bekertje snoeptomaatjes
- 1 kipfilet
- Cajunkruiden naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- Honing mosterd sausbasis
- Appelazijn naar smaak
- Snijdt de kipfilet in reepjes, doe deze in schaal en meng ze met de olijfolie en cajunkruiden.
- Snijdt de komkommer en de snoeptomaatjes in kwarten en de paprika in reepjes.
- Meng de gesneden groenten samen met de maiskorrels en de kidneybonen. Vergeet niet om de kidneybonen even af te spoelen.
- Snijdt de ijsbergsla in reepjes.
- Leg de reepjes ijsbergsla op een groot bord of doe ze in een grote schaal.
- Verdeel de gemengde groenten over de ijsbergsla.
- Bak de kipfilet reepjes gaar in een koekenpan. Door de marinade heb je geen extra olie nodig.
- Verdeel de kipfilet reepjes over de salade.
- Giet de dressing over de salade.
- In plaats van kidney bonen kun je voor deze salade ook kiezen voor bijvoorbeeld bruine bonen, zwarte bonen, linzen of een mix van verschillende soorten bonen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Mariska zegt
Misschien een beetje recept voor kinderen maar lijkt me zelf ook gewoon lekker 😀
Linda zegt
Het recept is door de kinderen in elkaar gedraaid, maar zo zou ik hem zelf ook zomaar gemaakt kunnen hebben hoor!