Regenboogrijst is een projectje wat al een tijdje geleden op de planning stond. Het kleuren van voeding met kleurstoffen heb ik geen problemen mee. Niemand in huis is allergisch en aangezien we over het algemeen heel gezond en afwisselend eten kunnen we best een keer gek doen. En omdat niet iedereen altijd zin heeft in Unicorn droppings (Lees; Mama heeft niet altijd zin om ze te maken.) is het ook wel een uitdaging om eens een ander soort rainbowfood op tafel te toveren.
Zoals gezegd worden er kleurstoffen gebruikt om deze rijst te maken. Mocht je zelf geen kleurstoffen willen, kunnen of mogen eten, of het gebruik ervan simpelweg afkeuren, is dit recept helaas niet geschikt voor jou. Er zijn manieren om eten te kleuren met natuurlijke kleurstoffen, denk bijvoorbeeld aan kurkuma of bietensap, maar je bent dan beperkter in je kleurkeuze en wij gaan voor fel en opvallend.
Zo maak je regenboogrijst
Kies het aantal kleuren rijst dat je wilt maken en zet even zoveel bakjes (met deksel!) neer. In ieder bakje gaat azijn en kleurstof. Meng dit goed door elkaar tot je een egaal gekleurde vloeistof krijgt.
Voeg aan ieder bakje met gekleurde azijn ongekookte rijst toe. Doe het deksel op het bakje en schud alles door elkaar tot de rijst egaal gekleurd is.
Leg de gekleurde rijstkorrels uitgespreid op een stuk bakpapier en laat de rijst drogen.
Hussel alle rijstkorrels door elkaar wanneer ze droog zijn en je regenboogrijst is klaar! Doe ze in een mooie pot of mason jar en zet in je keuken. Ziet er supervrolijk uit.
Als je regenboogrijst wilt eten kook je de rijst gewoon zoals je normaal zou doen. Serveer de rijst in een mooie schaal of in kleine timbaaltjes. Succes gegarandeerd.
Eet smakelijk!
Somewhere over the rainbow, we've got rice.
- 6 eetlepels azijn
- 6 verschillende kleuren kleurstof
- 600 gram ongekookte rijst
- Zet zes bakjes met deksel neer.
- Doe in ieder bakje één eetlepel azijn.
- Voeg in ieder bakje azijn één kleur kleurstof toe. De hoeveelheid kleurstof die je nodig hebt is afhankelijk van het soort kleurstof dat je gebruikt. Wees zuinig! Één of enkele druppels of een mespuntje poeder of pasta is al meer dan voldoende.
- Voeg vervolgens aan ieder bakje 100 gram rijst toe.
- Doe het deksel op het bakje en schud de rijst met de gekleurde azijn goed door elkaar tot de rijst egaal gekleurd is.
- Spreid de gekleurde rijst uit op een stuk bakpapier en laat de rijst drogen.
- Als de rijst droog is kun je kleuren mengen en de rijst gebruiken en bereiden zoals je normaal zou doen.
- Het is van belang dat je de rijst met de gekleurde azijn in een afgesloten bakje schud. Als je de rijst wilt omroeren met de azijn om alles te kleuren lukt het niet (goed) om de regenboogrijst egaal gekleurd te krijgen.
- Wanneer je de rijst kookt zullen de kleuren iets teruglopen omdat een deel van de kleurstoffen loskomt. Kies dus ook kleuren die bij elkaar passen.
- Je kunt natuurlijk ook slechts één of twee kleuren rijst maken en geen kleuren mengen. Zo zullen de kleuren na het koken ook wat feller blijven.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie