Salade met spek en ei is de overtreffende trap van restjes opmaken. Of, dat was het in dit geval toen deze salade op tafel kwam aan het einde van de vakantie. Van al het heerlijke eten en het buiten leven met het warme weer hadden we natuurlijk de nodige restjes en overgebleven groenten in de koelkast liggen. Ik denk tenminste dat het bij de meeste mensen wel zo werkt. Je neemt je voor om van alles te maken en dan wordt het een heel stuk warmer buiten dan je had gedacht (of gehoopt). Dat heeft er eigenlijk niemand heel veel honger. Dan kook je minder, of maak je heel iets anders dan je jezelf had voorgenomen, et voila, een koelkast vol met restjes.
Gelukkig zouden de salademonsters hier in huis geen salademonsters zijn als ze geen bestemming konden verzinnen voor alles wat er nog te vinden was. Dus er is weer een salade op tafel getoverd waar ik zelf geen omkijken naar heb gehad en waar ik wel heerlijk van heb gesmuld. Als er nog tomaatjes in huis waren geweest hadden we het een BLT-salade genoemd. Bij gebrek aan tomaatjes hebben we het salade met spek en ei gedoopt.
Zo maak je salade met spek en ei
IJsbergsla blijft hier een van de favoriete slasoorten, dus ook deze keer is het de basis voor onze salade. Hier overheen gaat in blokjes gesneden komkommer. In blokjes gesneden avocado en in halve ringen gesneden zoete puntpaprika vormen de volgende laag. Verkruimel hier overheen Turkse witte kaas. Strooi vervolgens uitgebakken spekblokjes over de salade. Als laatste leg je kwarten gekookt ei op de salade en schenk je de dressing er overheen. De dressing is verdunde Sergio saus. Die blijft naast de knoflookdip favoriet voor bij tal van gerechten.
Alle ingredienten stonden in ons geval al zo in de koelkast. Is dat bij jou niet het geval, kook dan eerst de eitjes en bak de spek uit voor je de salade gaat maken. Of bereid het voor zodat je in een handomdraai deze maaltijdsalade op tafel zet.
Eet smakelijk!
- 1/2 krop ijsbergsla
- 1/2 komkommer
- 1 avocado
- 1/2 grote zoete puntpaprika
- 60 gram Turkse witte kaas
- 100 gram spekblokjes
- 3 gekookte eieren
- Enkele eetlepels Sergio saus of een sladressing naar keuze.
- Kook de eieren hard.
- Bak de spekblokjes uit tot ze zo knapperig zijn als jij ze graag eet.
- Snijdt de ijsbergsla in reepjes en leg deze op het saladebord.
- Snijdt de komkommer in blokjes en strooi deze over de sla.
- Snijdt de zoete puntpaprika in reepjes en verdeel deze over de sla.
- Snijdt de avocado in blokjes en verdeel ook deze over het saladebord.
- Verkruimel de Turkse witte kaas over de salade.
- Strooi de uitgebakken (en afgekoelde) spekblokjes over de salade.
- Snijdt de gekookte eieren in kwarten en leg de kwarten ei op de salade.
- Schenk de dressing over de salade.
- Zoals altijd is ook dit salade recept weer een uitgelezen kans om restjes uit je koelkast op te maken. Heb je geen zoete puntpaprika, maar wel gewone paprika? Gooi die dan door de salade. Kwam je nog een paar verdwaalde radijsjes tegen? Die kunnen er lekker bij. Geen spekblokjes in de koelkast, maar nog wel wat gegaarde kip? Ook lekker!
Met het opmaken van restjes moet je het niet te nauw nemen. In een salade kun je eindeloos combineren en voor je het weet heb je je eigen recept ontwikkeld 😉
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie