• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Talk Nomz To Me

All you need is good food and good company

  • Nomz
    • Bitesized Nomz
    • Bread Nomz
    • Budget Nomz
    • Copycat Nomz
    • Dippable Nomz
    • Drinkable Nomz
    • Festive Nomz
    • Fusion Nomz
    • Healthy Nomz
    • Liquid Nomz
    • Meaty Nomz
    • Mix Nomz
    • Naughty Nomz
    • Quick Nomz
    • Side Nomz
    • Underwater Nomz
    • Veggie Nomz
  • Nomzledge
    • Chef @ Work
    • De eetgewoonten van…
    • Nomz quizzes
    • Cheat sheets
  • Nomzquipment
    • Messen
    • Pannen
    • Tupperware
    • Electrisch
    • Niet electrisch
    • Wishnomz
  • Nomziquette
  • Nomzotheek
  • Wiznomz
    • Nomz Quotes
    • Cheat sheets
    • Nomz Weetjes
    • Tags
  • Places to Nom
  • De Nomznaisseurs
  • Nomzcabulaire
  • Zakelijk
  • In de media
  • Contact
  • Disclaimer
Je bent hier: Home / Nomz / Festive Nomz / Salam ofwel chocolade worst

Salam ofwel chocolade worst

augustus 31, 2015 By Linda 1 Reactie

Naar recept gaan Recept afdrukken

Salam_First

Salam is een gerecht waar ik nog nooit van gehoord had tot Sergio terug kwam uit Portugal na een vakantie en vertelde dat hij iets mee terug had genomen wat ik MOEST proeven. Nieuwsgierig, maar nog unimpressed wilde ik weten wat dat dan wel niet was. Koekjes, pure chocolade, poedersuiker… Wait, pure chocolade?! Nu hoeft zoetigheid voor mij niet zo snel, al ben ik er ook niet geheel vies van, maar wie pure chocolade zegt heeft direct mijn volle aandacht.

Needless to say dat ik na het eerste hapje kwijlend om nog een stukje vroeg en dat salam inmiddels een regelmatig terugkerend dessert of lekkers voor bij de koffie en thee is geworden. Ook de kindjes zijn gek op dit lekkers en helpen graag bij het klaarmaken waarbij er bloedserieus wordt gediscussieerd over “de beste techniek” voor het maken van salam. Het met de hand verkruimelen van de koekjes is namelijk een heus precisiewerkje, want als de koekstukjes te groot zijn kun je geen mooie worst rollen van het salam-mengsel. En als de koekstukjes te klein zijn krijg je niet de mooie spikkels in de salam waardoor het net échte worst lijkt als je plakken afsnijd. Wat een dilemma’s kun je hebben als je als échte kok wilt helpen in de keuken 😉

Tijdens het koken van het Kerstdiner op school afgelopen Kerst hebben de kleuters de verantwoordelijkheid gekregen om deze Portugese delicatesse voor alle kindjes (en de juffen en gasten) van school te bereiden en het is ze perfect af gegaan. Zie je op tegen het maken van een dessert? Als een klas van nog geen 20 kleutertjes voor 100 mensen salam kan maken dan moet het jou zeker weten ook lukken. Dit recept is echt fool-proof.

Zo maak je salam

Salam_1

Begin met het verkruimelen van de koekjes. Zodra ze verkruimeld zijn giet je de melk er overheen, schep je alles goed om en zet je de koekkruimels opzij zodat ze iets zacht kunnen worden. Het zacht maken van de koekjes zorgt ervoor dat je de salam straks gemakkelijker kunt snijden.

Salam_3

Breek de chocolade in stukken en laat deze samen met de boter smelten. Dit kun je au bain marie doen, in de magnetron, of in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.

Salam_4
Als de chocolade en de boter zijn gesmolten voeg je de eierdooiers en de cacaopoeder toe en meng je alles goed door elkaar. Mag het van jou wat zoeter smaken voeg je ook de suiker toe. Als je van de wat meer bittere smaak van pure chocolade houdt kun je de suiker ook weglaten uit dit recept.

Salam_5

Giet het chocolade mengsel bij de koekkruimels en schep alles goed door elkaar. Het zal in eerst instantie lijken alsof je teveel koekjes en te weinig chocolade hebt, maar na een paar keer omscheppen ze je al snel dat de verhouding helemaal perfect is.

Salam_6
Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht en stort hier het mengsel op uit. Probeer dit alvast een een brede strook te doen, dan is het direct een stuk gemakkelijker om het mengsel op te rollen tot worst.

Salam_7
Gebruik het folie om het mengsel samen te drukken zodat ze meeste lucht er uit is en rol het geheel op in het folie tot je een worst-vorm krijgt. De salam hoeft niet perfect rond te zijn, dat is de charme van dit dessert.

Leg de salam in de koelkast en laat het mengsel hard worden. Als de salam voldoende hard is geworden hoor je hem voor het snijden en serveren te bestuiven met poedersuiker, maar dit is iets wat ik zelf nooit doe omdat ik dat te zoet vind. Maar ben je zelf wel gek op zoet, ga dan vooral los met de poedersuiker. Het ziet er geweldig uit en de salam lijkt zo nog meer op échte worst.

Eet smakelijk!

Salam
Print
Salam ofwel chocolade worst
Voorbereidingstijd
15 min
Koel tijd
3 uur
Totale tijd
3 uur 15 min
 

Arretjescake maar dan anders.

Gang: Dessert, Hapjes
Keuken: Portugees
Aantal: 1 Rol
Ingredienten
  • 140 gram boter
  • 225 gram pure smeltchocolade
  • 200 gram theebiscuit
  • 5 eetlepels melk
  • 4 eetlepels suiker optioneel
  • 3 stuks eigeel
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • poedersuiker
Bereidingswijze
  1. Breek de theebiscuit in kleine stukjes, voeg de melk toe en schep goed door.
  2. Doe de boter en de smeltchocolade in een pan met dikke bodem en laat het op laag vuur smelten. Roer af en toe goed door. Het mengsel hoeft niet verhit te worden, enkel voldoende verwarmd om te smelten. Haal de pan van het vuur zodra de boter en chocolade zijn gesmolten.
  3. Klop ondertussen het eigeel met suiker luchtig.
  4. Voeg de cacaopoeder toe aan het eigeel en suiker mengsel en roer goed door.
  5. Meng het eigeel mengsel door het chocolade mengsel.
  6. Voeg de in stukjes gebroken theebiscuit toe en roer alles heel goed door.
  7. Leg een flinke lap vershoudfolie in de breedte neer en stort het mengsel hier op.
  8. Vouw het folie dicht en vorm een worst van de massa in het folie. Draai de zijkanten van het folie dicht om je handen schoon te houden en een worstvorm te creëren.
  9. Leg het foliepakketje gedurende minimaal drie uur in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden.
  10. Wanneer de salam volledig is uitgehard haal je hem uit de folie en bestuif je de buitenkant met poedersuiker.
  11. Snijdt de salam in plakken van een goede centimeter dik en serveer bij de koffie.
Tip(s) van de chef
  • Geef de salam een volwassen twist door chocolade jenever in plaats van melk aan de koekkruimels toe te voegen.

 

Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.

Foodgasm score 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stemmen, gemiddeld: 4,50 van de 5)
Aan het laden...

Signed_Linda

Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Meer
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Comments

comments

Categorie: Festive Nomz, Naughty Nomz, Nomz Tags: Chocolade, Dessert, No bake, Salam

Vorig bericht: « Honing Mosterd sausbasis
Volgend bericht: Knoflookdip »

Lees Interacties

Trackbacks

  1. Arretjescake - De Zoetekauw schreef:
    oktober 28, 2016 om 06:04

    […] recept voor deze chocolade worst vind je hier. Het grote verschil tussen de chocolade salami en deze arretjescake is dat er in de eerste […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foodgasm score




CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primaire Sidebar

What the Nomz?!

Nomz is slang voor eten. En wanneer je mensen met een voorliefde voor goede nomz en gezelligheid bij elkaar zet kan dat tot onverwachte dingen leiden. Zeker als ze zichzelf niet altijd even serieus nemen en het bereiden van eten net zo'n feestje is als genieten van iedere hap.

Leer ons beter kennen door de pagina De Nomznaisseurs te lezen en door lekker rond te snuffelen op Talk Nomz To Me. Wat iemand op zijn bord legt zegt veel over de persoon ;)

Oh, en als je een van onze recepten zelf uitprobeert vinden we het leuk als je die op social media deelt met #talknomz

Bring the Nomz,

Sergio, Linda en Chimaero

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Populairste recepten

  • Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
    Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
  • Gebakken aardappelen met boontjes en spek
    Gebakken aardappelen met boontjes en spek
  • Pastasaus met bleekselderij en wortel
    Pastasaus met bleekselderij en wortel
  • Broodje zalm
    Broodje zalm
  • Tasnift (Marokkaans panbrood of omabrood)
    Tasnift (Marokkaans panbrood of omabrood)
  • Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
    Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)

Heimwee naar Portugal?

Klik hier om naar mijn MediaKit op de blogger MarktPlaats te gaan
mytaste.nl
mytaste.be

Footer

Wat begon als plagerij "Joh, ga anders bloggen als je het zo goed weet", is inmiddels een favoriete bezigheid.
Read More…

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookiebeleid

Copyright 2015-2019 Traça

 

Reacties laden....