Salam is een gerecht waar ik nog nooit van gehoord had tot Sergio terug kwam uit Portugal na een vakantie en vertelde dat hij iets mee terug had genomen wat ik MOEST proeven. Nieuwsgierig, maar nog unimpressed wilde ik weten wat dat dan wel niet was. Koekjes, pure chocolade, poedersuiker… Wait, pure chocolade?! Nu hoeft zoetigheid voor mij niet zo snel, al ben ik er ook niet geheel vies van, maar wie pure chocolade zegt heeft direct mijn volle aandacht.
Needless to say dat ik na het eerste hapje kwijlend om nog een stukje vroeg en dat salam inmiddels een regelmatig terugkerend dessert of lekkers voor bij de koffie en thee is geworden. Ook de kindjes zijn gek op dit lekkers en helpen graag bij het klaarmaken waarbij er bloedserieus wordt gediscussieerd over “de beste techniek” voor het maken van salam. Het met de hand verkruimelen van de koekjes is namelijk een heus precisiewerkje, want als de koekstukjes te groot zijn kun je geen mooie worst rollen van het salam-mengsel. En als de koekstukjes te klein zijn krijg je niet de mooie spikkels in de salam waardoor het net échte worst lijkt als je plakken afsnijd. Wat een dilemma’s kun je hebben als je als échte kok wilt helpen in de keuken 😉
Tijdens het koken van het Kerstdiner op school afgelopen Kerst hebben de kleuters de verantwoordelijkheid gekregen om deze Portugese delicatesse voor alle kindjes (en de juffen en gasten) van school te bereiden en het is ze perfect af gegaan. Zie je op tegen het maken van een dessert? Als een klas van nog geen 20 kleutertjes voor 100 mensen salam kan maken dan moet het jou zeker weten ook lukken. Dit recept is echt fool-proof.
Zo maak je salam
Begin met het verkruimelen van de koekjes. Zodra ze verkruimeld zijn giet je de melk er overheen, schep je alles goed om en zet je de koekkruimels opzij zodat ze iets zacht kunnen worden. Het zacht maken van de koekjes zorgt ervoor dat je de salam straks gemakkelijker kunt snijden.
Breek de chocolade in stukken en laat deze samen met de boter smelten. Dit kun je au bain marie doen, in de magnetron, of in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.
Als de chocolade en de boter zijn gesmolten voeg je de eierdooiers en de cacaopoeder toe en meng je alles goed door elkaar. Mag het van jou wat zoeter smaken voeg je ook de suiker toe. Als je van de wat meer bittere smaak van pure chocolade houdt kun je de suiker ook weglaten uit dit recept.
Giet het chocolade mengsel bij de koekkruimels en schep alles goed door elkaar. Het zal in eerst instantie lijken alsof je teveel koekjes en te weinig chocolade hebt, maar na een paar keer omscheppen ze je al snel dat de verhouding helemaal perfect is.
Leg een stuk huishoudfolie op het aanrecht en stort hier het mengsel op uit. Probeer dit alvast een een brede strook te doen, dan is het direct een stuk gemakkelijker om het mengsel op te rollen tot worst.
Gebruik het folie om het mengsel samen te drukken zodat ze meeste lucht er uit is en rol het geheel op in het folie tot je een worst-vorm krijgt. De salam hoeft niet perfect rond te zijn, dat is de charme van dit dessert.
Leg de salam in de koelkast en laat het mengsel hard worden. Als de salam voldoende hard is geworden hoor je hem voor het snijden en serveren te bestuiven met poedersuiker, maar dit is iets wat ik zelf nooit doe omdat ik dat te zoet vind. Maar ben je zelf wel gek op zoet, ga dan vooral los met de poedersuiker. Het ziet er geweldig uit en de salam lijkt zo nog meer op échte worst.
Eet smakelijk!
Arretjescake maar dan anders.
- 140 gram boter
- 225 gram pure smeltchocolade
- 200 gram theebiscuit
- 5 eetlepels melk
- 4 eetlepels suiker optioneel
- 3 stuks eigeel
- 2 eetlepels cacaopoeder
- poedersuiker
- Breek de theebiscuit in kleine stukjes, voeg de melk toe en schep goed door.
- Doe de boter en de smeltchocolade in een pan met dikke bodem en laat het op laag vuur smelten. Roer af en toe goed door. Het mengsel hoeft niet verhit te worden, enkel voldoende verwarmd om te smelten. Haal de pan van het vuur zodra de boter en chocolade zijn gesmolten.
- Klop ondertussen het eigeel met suiker luchtig.
- Voeg de cacaopoeder toe aan het eigeel en suiker mengsel en roer goed door.
- Meng het eigeel mengsel door het chocolade mengsel.
- Voeg de in stukjes gebroken theebiscuit toe en roer alles heel goed door.
- Leg een flinke lap vershoudfolie in de breedte neer en stort het mengsel hier op.
- Vouw het folie dicht en vorm een worst van de massa in het folie. Draai de zijkanten van het folie dicht om je handen schoon te houden en een worstvorm te creëren.
- Leg het foliepakketje gedurende minimaal drie uur in de koelkast zodat de chocolade weer hard kan worden.
- Wanneer de salam volledig is uitgehard haal je hem uit de folie en bestuif je de buitenkant met poedersuiker.
- Snijdt de salam in plakken van een goede centimeter dik en serveer bij de koffie.
- Geef de salam een volwassen twist door chocolade jenever in plaats van melk aan de koekkruimels toe te voegen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
[…] recept voor deze chocolade worst vind je hier. Het grote verschil tussen de chocolade salami en deze arretjescake is dat er in de eerste […]