Sjips spotten we tijdens de afgelopen Horecava. Normaliter hebben we het allemaal niet zo heel erg op alles wat gefrituurd is, dat maken we liever zelf. Sjips was direct een uitzondering. En niet in de laatste plaats omdat ze in hun assortiment smaken onder andere Bolognaise hebben. Nu is de enige echte Bolognaise chips voor mij die van het bekende merk met de papagaai en heeft de Aldi ook een goed smakend alternatief in het assortiment, verder is de smaak altijd teleurstellend. Dat was, tot ik vers gebakken en vers gekruide Sjips proefde…
De verpakkingen waren net enkele dagen voor de Horecava begon geleverd, dus de enige testmogelijkheid was proeven op de Horecava zelf. Helaas hebben we dus geen proefexemplaar mee kunnen krijgen, hebben we niet thuis kunnen testen en heeft ons vierkoppig testteam in de leeftijd van 6 tot 11 jaar dus geen mening over deze Sjips die ze met iedereen willen delen 😉
Hoe we Sjips hebben getest
Het viel natuurlijk meteen op dat de zak niet zo groot was als een gewone zak met chips uit de winkel. Heel gek, want een zak chips in de winkel weegt nooit 300 gram. Al snel werd de conclusie getrokken dat dit natuurlijk was omdat de chips nog niet breekbaar was, want ongebakken, dus er hoefde geen lucht bij de zak in te zitten. De kruiden die netjes apart in de verpakking zitten waren een verrassing. De kinderen hadden allemaal gedacht dat deze al voor het bakken door de aardappelschijfjes heen gehusseld moesten worden. Dat ze apart bijgevoegd zijn was des te leuker, want dan konden ze “helpen koken”.
We hebben de Sjips in twee porties gebakken om goed kritisch te kunnen zijn. De eerste 150 gram hebben we de aanbevolen circa vier minuten gefrituurd. Direct uit de frituur zijn de kruiden er overheen gestrooid en is alles goed omgegooid om ervoor te zorgen dat alle Sjips een smaakje kregen.
De Sjips zijn zowel warm als koud in de smaak gevallen. Wat opviel is dat bij een baktijd van circa vier minuten sommige Sjips toch iets zacht worden wanneer ze afkoelen.
Het tweede portie Sjips hebben we circa zes minuten gebakken. Dit omdat we wilden weten of ze na het afkoelen dan wel allemaal knapperig zouden zijn. Dit experiment slaagde perfect. De iets langere baktijd zorgt er gegarandeerd voor dat ieder Sjippie knapperig is.
Eindconclusie van het testteam
De Sjips zijn zowel warm als koud heel lekker. Ieder had een eigen voorkeur, maar dat zul je altijd blijven houden. De hoeveelheid kruiden was volgens alle kindjes wat aan de weinige kant. De smaak zat wel goed op ieder Sjippie apart, maar ze hadden het allemaal, en wij ook, lekkerder gevonden wanneer er overal nét iets meer op had gezeten.
Ook de dikte van de aardappelschijfjes was grond voor veel discussie. Sjips heeft niet de dikte van gewone chips. De plakjes zijn zo’n 3 milimeter dik wat ze heel knapperig maakt. Lastig doorbijten als je last hebt van losse wiebeltanden. Wel zorgt de dikte er volgens de kinderen voor dat ze zo écht zelf gemaakt smaken. Een schot in de roos dus.
Eindconclusie van de “grote mensen”
Sjips wil zich richten op zowel de professionele als de consumentenmarkt. In een cafe of op het terras zie ik mezelf nog niet zo snel een portie huisgemaakte chips bestellen. Wel zou dit me een mooie aanvulling lijken in bijvoorbeeld de bioscoop als tegenhanger voor de (soms oudbakken) nachos met vieze kant-en-klaar sausjes waar je in het donker altijd mee zit te smeren. (Of ben ik de enige die altijd knoeit?)
Voor thuis kan ik me helemaal voorstellen dat mensen dit meenemen voor een feestje of voor bij de movienight. De Bolognaise smaak is helemaal spot-on. De paprika en de peper & zout variant zijn wat meer standaard en zou ik zelf minder snel meenemen. Dat gezegd hebbende; Als Sjips aanslaat gaan er ongetwijfeld meer smaken komen. En stiekem zouden we het ook wel een idee vinden als de kruidenmixen ook los te krijgen zouden zijn om je zelfgemaakte frietjes mee op te leuken. Wij hebben al wel een paar ideetjes, dus wanneer het zo ver is offeren we ons wel weer op om te testen!
Sjips is naar verwachting binnen 6 maanden binnen de Nederlandse retail te verkrijgen.
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen.
Geef een reactie