Een taartbodem van Bastogne koeken is in een wip gemaakt en een supergemakkelijke basis voor allerlei taarten. Zeker in de zomer is het een van mijn persoonlijke favorieten voor een taart waar geen oven aan te pas komt en waar je heerlijk zomerfruit in kunt verwerken.
In plaats van het recept voor de taartbodem in een recept te verwerken vond ik dat het maken van de taartbodem een eigen recept verdient. De meeste recepten die op internet te vinden zijn gaan uit van een springvorm met een diameter van 24 centimeter. Dwars als ik ben heb ik alleen springvormen met een diameter van 26 centimeter en hier is mijn recept dus ook op aangepast.
Het maken van een taartbodem van Bastogne koeken is geen rocket science. Het is wel fijn om even te weten welke hoeveelheden van je ingredienten je moet gebruiken. Anders krijg je een bodem die óf uit elkaar valt, óf die te vet is omdat je teveel boter gebruikt. Allebei niet lekker en met dit recept zul je dat probleem nooit meer hebben. Vanaf nu hoef je je dus enkel nog druk te maken over wat voor taart je bovenop deze bodem gaat maken of welk fruit je deze keer het meeste zin in hebt.
Zo maak je een taartbodem van Bastogne koeken
Natuurlijk begin je met het fijnmalen van Bastogne koeken. Als je wilt kun je gebruik maken van “the real deal”, als je voor budget gaat kun je ook kiezen voor de huismerk koeken van bijvoorbeeld Aldi of AH. Deze zijn net zo lekker in je taartbodem en een stuk liever, het scheelt ruim 50% op de prijs (!), voor je portemonnee. De weegschaal hebben we het niet over, die maakt geen onderscheid in welke koekjes je kiest 😉
Zelf gebruik ik het liefst een keukenmachine om de koeken fijn te malen. Heb je geen keukenmachine, kun je het natuurlijk ook op de hand doen. Of met een deegroller. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je de koeken zo fijn mogelijk krijgt. Zo krijg je een mooi vlakke taartbodem.
Als je koeken zijn fijngemalen doe je de kruimels in een kom en is het tijd om je boter te gaan smelten. De boter hoeft niet warm te worden. Als je hem zo ver smelt dat hij vloeibaar wordt is dat voldoende.
Giet de boter bij de koekkruimels en roer alles goed dooreen zodat een vochtige massa ontstaat. Als het goed is wordt het geen vloeibare massa, maar blijft er een grove structuur over zoals op de foto hieronder. Mocht de massa toch iets te vochtig worden naar je zin, kun je altijd een paar extra koeken verkruimelen en toevoegen.
Wanneer je de boter goed door de koekkruimels hebt heen geschept zet je ze heel even opzij. Bekleedt je springvorm met een stuk bakpapier op de bodem en stort hier de koekkruimels in.
Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk ze aan met de achterkant van een vochtige lepel. Zet je taartbodem een uurtje in de koelkast en je kunt hem verder verwerken.
Je kunt een Monchou taart maken, een no bake cheesecake, een chocomousse taart, een taart met banketbakkersroom, een taart met… Nou ja, je snapt het wel. Met een taartbodem van Bastogne koeken kun je alle kanten op. En daar houden we van 😀
Eet smakelijk!
Koekje erbij?
- 260 gram imitatie Bastogne koeken. (Eén heel pak)
- 90 gram roomboter
- Bakpapier
- Springvorm met een diameter van 26 centimeter
- Maal de Bastogne koeken fijn in de keukenmachine of verkruimel ze met de hand of met een deegroller.
- Doe de koekkruimels in een kom.
- Smelt de roomboter en voeg deze toe aan de koekkruimels.
- Schep alles goed door en zet het mengsel even opzij.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Stort het koekkruimel mengsel in de springvorm, verdeel de kruimels over de bodem en druk ze aan met de bolle kant van een lepel.
- Zet de bodem een uurtje in de koelkast voor je hem gaat beleggen/vullen met de taart van je keuze.
- Wil je iets bijzonders van je taartbodem maken, voeg er dan eens wat fijngehakte nootjes, stukjes chocolade of geraspte kokos aan toe. Houdt er dan wel rekening mee wat voor taart je verder gaat maken zodat de smaken goed combineren.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie