De lekkerste kaastoren was het eerste wat we dachten toen we cheesemail kregen van DeLekkersteKaas.nl Met een keur aan kazen kunnen we weer eens ouderwets los. Gelukkig houden we he-le-maal niet van kaas *kuch* en hebben we hier dus een hele uitdaging aan… Oke, dat is gelogen. De grootste uitdaging gaat zijn om onszelf niet in één keer ziek te eten aan al dit lekkers. Er zitten namelijk echte pareltjes tussen waar je nog heel veel meer mee kunt dan ze op een kaasplankje of in een kaastoren verwerken.
Eigenlijk waren we voornemens om niet eens voor een kaasplank in welke variatie dan ook te gaan. Maar we moesten al snel toegeven dat we ook maar mensen zijn en zijn toch gezwicht voor het samenstellen van een heuse kaastoren. Als je met zes personen van zoveel lekkers kunt genieten heb je een goede reden om extra diversiteit aan te brengen. De vuistregel voor een kaasplankje is namelijk zo’n vijf variaties in kaas. En laten wij het nu net niet zo hoog op hebben met regels 😉 De enige regels die we wel enigszins aanhouden is de opvolging van smaaksterkte. Je wilt immers wel optimaal genieten.
Manchego Artesano Gran Reserva
Deze Manchego Artesano is de rijke broer van de gewone Manchego. Bijna twee keer zo lang gerijpt en dus voller van smaak met een licht zoute “kick” op het eind. Perfect voor op een kaasplank, of op een broodje gecombineerd met Parmaham. En natuurlijk een must wanneer je een avondje met Spaanse tapas organiseert.
Zachte roombrie is zo’n kaasje waar je alle kanten mee op kunt. De zachte structuur en zachte, romige smaak maken dat deze kaas zich niet enkel laat lenen voor voor een kaasplankje. Maak eens een panini met brie, walnoten en honing. Gebruik hem als ándere kaas om je ovenschotel mee af te maken, of vul een stukje kipfilet met een stukje brie en een zongedroogd tomaatje voor bij de gourmet.
Voornamelijk bekend als DE kaas voor een kaasfondue kun je Gruyere ook heel goed een plaatsje geven op een kaasplankje. Geraspt over je pizza geeft hij nét dat beetje meer smaak. En voor de gourmet is dit een perfecte kaas om samen met boeren achterham te gebruiken als vulling voor je zelfgemaakte mini cordon bleu.
Provolone is het favoriete voorgerecht van Linda als we gaan eten bij Los Latinos. Zacht van smaak, te vergelijken met mozzarella, maar steviger van structuur. Ideaal om eens een andere tosti te maken, gecombineerd met een Italiaanse ham. Voor bij de gourmet laat deze kaas zich uitstekend lenen voor de vegetariërs; Bak in je pannetje wat gesnipperde ui met blokjes paprika en olijfringetjes en laat hier overheen de Provolove gratineren. Direct uit het pannetje eten met een heerlijk stuk wit stokbrood!
Deze honing klaver kaas was voor ons een verrassing. De kruidige smaak doet denken aan lome zomer avonden met een lekker drankje en goed gezelschap. Deze kaas misstaat niet in een salade met frisse smaken opgemaakt met eetbare bloemen zoals (paarse) viooltjes of komkommerbloesem.
Deze kaas heeft maar liefst 24 maanden mogen rijpen. Toch is de smaak verrassend zacht als je kijkt naar de rijpingstijd. Een goede keuze als je wilt leren wennen aan de smaak van oudere kazen. Ondanks de onverwachte zachtheid heeft de kaas wel een zeer welkome kick voor zowel de beginnende als de gevorderde kaaseter. Ideaal om te gebruiken in een kaassaus voor bij het gourmetten. Maak de saus van tevoren klaar en zet deze in een pannetje op het gourmetstel. Heb je hier geen ruimte voor, serveer de kaassaus dan in een schaaltje en warm de saus in de gewenste hoeveelheid op in je gourmetpannetje voor over je mini cordon blue of je biefstuk. (Instant Philly cheese steak!)
Deze monnikshoofd kaas (Ja, dat betekent de naam echt!) is één van de weinige soorten kaas die niet wordt gesneden, maar met een speciale girolle tot krullen wordt geschraapt. Van deze krullen rol je roosjes, al dan niet met een stukje flinterdunne vleeswaren er tussen. Van deze kaas vinden wij het werkelijk zonde om er iets anders mee te doen dan dat. Dus dat doen we ook gewoon niet.
Port Salut
Deze zachte en iets kleverige kaas heeft een volle smaak en is romig van structuur. Heerlijk op een gezouten crackertje en wat ons betreft onmisbaar op een kaasplankje. Voor bij de gourmet is deze kaas heerlijk als vulling in een stukje varkenshaas, omwikkeld met spek. (Geen bacon, hiervan komt niet genoeg vet vrij!)
Van links naar rechts;
Gorgonzola in welke variant dan ook is een kaassoort war je van moet houden. De meeste mensen lopen hard weg voor blauwschimmelkazen en dat is zó zonde. Waar op een kaasplankje de smaak, terecht, nog wel eens als té overheersend gezien kan worden kun je Gorgonzola ook perfect gebruiken voor warme bereidingen. Een saus met prei en spek biedt perfecte plaats aan deze kaas en bij de gourmet is Gorgonzola een perfecte pairing partner voor rood vlees. Gewoon even meesmelten in de vleesjus en het geheel na het bakken over je vlees heen schenken.
Deze kaas was voor ons een nieuwe ontdekking en de aardse smaak die aan truffel doet denken was een meer dan aangename verrassing. Deze kaas zou het naar onze mening heel goed doen in tal van gerechten, maar stiekem willen we nog even van de pure smaak van deze kaas genieten voor we daar mee gaan experimenteren.
Als je een kaasplankje (of kaastoren ;)) wilt maken hoor je deze natuurlijk nog verder aan te kleden. DeLekkersteKaas.nl heeft ook een ruime keuze aan condimenten. Wij kozen zelf voor groene en zwarte olijven, verse vijgen, walnoten, dadels, gedroogde abrikozen en vijgenbrood. Je kunt ook kiezen uit diverse confitures, druiven, sambal of een chutney. Kaasplankjes zijn net als al het eten; Wees niet bang om te combineren en doe eens gek. Je zult je verbazen over hoe onverwachte smaakcombinaties smaken kunnen versterken!
Als je de keuken in gaat duiken om zelf een kaasplankje samen te stellen zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef onze suggesties een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met DeLekkersteKaas.nl. Dit heeft geen invloed op onze mening of werkwijze. De receptuur is op dusdanige wijze geschreven dat het één op één met producten van een andere leverancier bereidt kan worden mocht jij hier voorkeur voor hebben.
Geef een antwoord