Boterkoek kun je naar mijn idee maar op één manier maken; Zelf, zonder pakje en met échte roomboter. Totaal niet verantwoord volgens iedereen die er een healthy lifestyle op na wil houden, maar af en toe moet je jezelf verwennen. Dat, en geloof niet zo in de healthy lifestyle-hype omdat ik met 1.76 m en schommelend rond de 69 kilo terwijl ik alles eet waar ik zin in heb simpelweg geen klagen heb. Tuurlijk zou ik een tikkie minder niet erg vinden, maar ik hou teveel van lekker eten om me daar druk om te maken.
Maar goed, die boterkoek dus. Je kunt kant en klare mixen in allerlei varianten halen en die zullen ook heus niet verkeerd smaken. Maar de échte magie van een ouderwets stukje lekkers voor bij de koffie of thee zit hem voor mij in het zelf maken. Daarbij heb je maar vier ingredienten nodig, dus waarom zou je voor een pakje kiezen! Bloem, (basterd-)suiker, boter en een ei. De meeste mensen hebben dat wel standaard in huis toch?
Zeef de bloem, zo weet je zeker dat er geen klontjes in zitten.
Ook de basterdsuiker zeef je om de klontjes er uit te halen.
En dan natuurlijk de roomboter. Zorg dat deze zacht is en in kleinere stukken gesneden zodat je het deeg gemakkelijk kunt kneden.
Stort het deeg in de bakvorm. Ik gebruik een echte boterkoek vorm met een diameter van 26 centimeter, maar als je die niet hebt kun je ook gewoon een springvorm gebruiken.
Met de achterkant van een lepel kun je het deeg heel gemakkelijk aandrukken en gelijkmatig in de vorm verspreiden.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei, daar gaat de boterkoek mooi van glanzen en krijgt hij een mooie goudbruine kleur tijdens het bakken.
Het ruitjes patroon teken je in de bovenkant met de achterzijde van een mes.
En na 30 tot 35 minuutjes in de oven is je boterkoek klaar! Houdt tegen het einde van de baktijd de boterkoek goed in de gaten. Zodra hij een mooie goudbruine kleur heeft kun je hem uit de oven halen. Als je de boterkoek te lang laat bakken wordt hij (te) hard en dat wil je natuurlijk niet!
De allerlekkerste.
- 350 gram bloem
- 225 gram witte basterdsuiker
- 250 gram roomboter
- 1 ei losgeklopt.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Zeef de bloem en de basterdsuiker.
- Voeg de in stukken gesneden roomboter toe en kneed het geheel tot een deeg. Dit kun je met de keukenmachine doen of op de hand.
- Druk het deeg in de bakvorm.
- Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en teken met de botte kant van een mes het ruitjes patroon in de boterkoek.
- Bak de boterkoek in 30 tot 35 minuten in de oven.
- Als je alle ingrediënten op kamertemperatuur laat komen voor je ze gaat gebruiken trekken de smaken goed door elkaar heen. Ook is de boter dan een stuk gemakkelijker te verwerken omdat gekoelde roomboter behoorlijk hard is.
- Vind je het zonde om een ei te klutsen voor het bestrijken van de boterkoek en de rest weg te gooien, gebruik dan melk. Ook hiermee geef je een mooie glans aan je boterkoek.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
[…] recept dat ik koos van Talk Nomz To Me was een heerlijke boterkoek. Nu blijft de vraag, wat is gezond? Maar ik heb geprobeerd deze […]