Mango chutney, voor mij een zoet pittig genot om te eten. Het is tegenwoordig in tal van smaak combinaties in de supermarkt op de hoek te krijgen, of bij de toko for that matter. Er zijn echt wel een paar goede varianten te verkrijgen die heerlijk samen gaan met ons rode curry recept. Gelukkig is ook heel makkelijk en snel zelf te maken zodat je zelf lekker kan experimenteren met verschillende smaken toevoegen, zo kan je aan bijna alles wat je maakt een leuke twist geven.
Niet enkel exotisch
Bij de meeste mensen gaan er gelijk visioenen komen van subtropische stranden en zomers eten als ze mango chutney horen, er zijn ook bij dit gerechtje tal van andere mogelijkheden zoals het bijvoorbeeld door een stoofpot, zoals we al lieten zien met ons recept met Broeder Jacob, een broodje witvis, of op een ontbijtcrackertje met wat yoghurt. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. En zoals altijd met eten, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. (Mango chutney met kokosijs iemand? Yes, please!)
Culiexpererimenkokengoogemefantjenomzen
Natuurlijk moet je wel een uitgangspunt hebben om op door te kunnen bouwen, of beter gezegd, op door te kunnen culiexpererimenkokengoogemefantjenomzen… Is dat een woord? Bij deze ga ik even aan de dikke van Dale vragen om het toe te voegen. (Tot die tijd verwijs ik je naar onze nomzcabulaire.) Dat doet iedereen toch in de keuken? Je maakt mij in ieder geval niet wijs dat wij de enigen zijn.
Begin bij de basis
Een vrij simpele basis chutney die ik meestal gebruik is redelijk zoet van smaak, maar door de verhoudingen van andere smaakmakers te vergroten of te verkleinen krijg je gelijk een hele andere smaak aan je mango chutney. Op deze manier maak je dus je mango chutney afgestemd op het gerecht waar het het beste bij gaat passen. Easy peasy toch?
Met iets anders mango chutney?
Natuurlijk kun je de mango gebruiken in combinatie met een (of meer) andere vrucht als je de keuken in duikt. In de meeste recepten die je tegenkomt waar mango chutney bij geserveerd wordt maken ze geen gebruik van andere vruchten, dus waag je eerst eens aan dit lekkers en vind de smaak die bij jou past. En met die basis kun je verder culiexpererimenkokengoogemefantjenomzen.
Eet smakelijk!
Zomers genot!
- 1 Blik Mango of 1 verse
- 1 Ui een kleintje
- 1 teen Knoflook
- 1 tl Komijn poeder
- 1 tl Gember poeder
- 0.5 tl Cayenne peper
- 2 blaadjes Kaffer lime
- 100 gr Suiker
- 15 ml Water
- 0.5 el Olie
-
Laat de mango uit blik uitlekken, of maak de verse mango schoon en snijd deze in blokjes.
-
Snipper de ui en teen knoflook.
-
Verhit in een pan de olie en fruit daar in de ui en knoflook.
-
Voeg de kruiden toe aan de ui en de knoflook en meng dit goed door elkaar heen.
-
Voeg de mango toe aan het mengsel.
-
Giet het water erop en voeg de suiker toe.
-
Goed doorroeren en rustig laten inkoken tot er een jamachtige substantie ontstaat.
- Als je van écht pittig houd kun je fijn gesneden, verse rode peper toevoegen.
- Gember geeft ook pit. Probeer dit recept eens met verse gember, in plaats van gedroogde en gemalen gember.
- Sereh, ook wel citroengras, geeft een verrassend frisse smaak aan mango chutney.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie