Mercimek çorbasi, oftewel Turkse Linzensoep is zeker met wat kouder weer een favoriet hier in huis. En dat het ook nog eens een perfecte soep is om onze restjes in op te maken is added bonus. Wie zei dat budgetkoken en gezond eten niet samen gaan? Wij in ieder geval niet en dat laten we je graag zien.
Smaken verschillen
Mercimek çorbasi wordt door heel veel verschillende mensen op heel veel verschillende manieren gemaakt. Ergens heeft het recept wel iets weg van onze rode linzensoep met komijn en aardappel. Alleen gaat er in dit recept geen komijn en maken we er wel wat van de overtollige winterpenen in op. Eten Sergio en ik deze soep samen dan gaat er een extra heet pepertje in terwijl de kinderen er het liefst een schep Turkse yoghurt doorheen roeren. Je ziet, ook met dit recept kun je alle kanten op.
Mercimek çorbasi als lunch of diner
Als je met kinderen met een continuerooster zit, dan willen ze wel eens iets anders mee dan een boterham met kaas op school natuurlijk net zo eten als thuis. Dus er gaat geregeld een thermosfles met Mercimek çorbasi mee naar school. Als ik buiten de deur zou werken zou ik hetzelfde doen. Helaas is het grootste kind Sergio van het zelluf doen, dus die zorgt voor zijn eigen eten als hij aan het werk is. Op zich een groot voordeel, want ik krijg nooit te horen dat wat er in zijn lunchtrommel zat niet beviel. En er is lekker meer voor mij. Vriendjes delen alles, maar als het op eten aankomt blijft dat toch een heikel punt.
Als avondeten bevalt deze linzensoep ook perfect. Lekker met een stuk tasnift erbij en wij zitten ’s avonds met zes man sterk op de bank te piepen dat we teveel hebben gegeten. (Om een uur later te roepen dat we nog een kommetje pakken omdat het zo lekker smaakte.)
Wat kost dat dan?
Tja, goede vraag. Omdat we alles in elkaar hebben gedraaid met restjes was het even stoeien om een goed idee van de prijs te krijgen. We kwamen uit op het volgende;
225 gram rode linzen – €0.57
1 aardappel – €0.05
2 (grote) winterpenen – €0.15
2 uien – €0.08
3 tenen knoflook – €0.15
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree – €0.10
1 bouillon blokje – €0.02
En voor de kruiden rekenen we €0.25 totaal voor het gerecht
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
0,5 theelepel zoet paprikapoeder
De anderhalve liter water uit de kraam laat zich niet terugrekenen, dus die nemen we niet mee in de kostprijsberekening.
Totaal kom je op €1.37 voor een goede twee liter soep. Hier haal je acht kommen soep uit. Dat is €0.18 per portie als je het heel ruim naar boven afrond.
Belachelijk goedkoop
Een portie soep voor €0.18 is belachelijk goedkoop. Dat is het voordeel van restjes opmaken. En als je deze soep met échte restjes maakt wordt hij zelfs nóg goedkoper. In plaats van bijvoorbeeld die aardappel vers te schillen kun je namelijk ook die ene gekookte aardappel, of die verbrokkelde kruimels die onderin de pan blijven zitten na het koken, gewoon in de soep gooien. Want wees eerlijk, anders had je die aardappel gewoon weggegooid. Zo’n restje aardappel maakt je mercimek çorbasi weer €0.05 goedkoper op de totale receptkosten.
Niet de moeite? Reken maar eens uit wat dat je met drie maaltijden per dag, maal 365 dagen per jaar zou besparen. Wij hebben dat alvast voor je gedaan. Dat zou €54,75 per jaar in je portemonnee houden. Dat is toch weer leuk shoppen of lekker uit eten.
Eet smakelijk!
Turkse linzensoep
- 225 gram rode linzen
- 1 aardappel
- 2 (grote) winterpenen
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
- 1 bouillonblokje
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1,5 theelepel zout
- 0,5 theelepel peper
- 0,5 theelepel zoet paprikapoeder
- 1.5 liter water
-
Snipper de ui.
-
Schil en snijdt de aardappel en wortel in kleine stukken.
-
Snijdt de knoflook fijn.
-
Bak de ui in een scheutje olie glazig.
-
Voeg de aardappel, wortel en knoflook toe aan de ui en bak enkele minuten mee.
-
Voeg het water, bouillonblokje, rode linzen, paprikapoeder, peper en zout toe en breng aan de kook.
-
Laat het geheel zo'n 25 minuten zachtjes koken tot de linzen uit elkaar vallen.
-
Gebruik een staafmixer om de mercimek çorbasi glad te pureren.
-
Voeg eventueel naar smaak nog peper, zout of andere kruiden toe en serveer.
- Ook lekker met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.
- Voeg voor extra pit een heet pepertje toe.
- Bak voor een volle smaak de ingrediënten in roomboter in plaats van olie.
- Serveer met dikke yoghurt.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie