• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Talk Nomz To Me

All you need is good food and good company

  • Nomz
    • Bitesized Nomz
    • Bread Nomz
    • Budget Nomz
    • Copycat Nomz
    • Dippable Nomz
    • Drinkable Nomz
    • Festive Nomz
    • Fusion Nomz
    • Healthy Nomz
    • Liquid Nomz
    • Meaty Nomz
    • Mix Nomz
    • Naughty Nomz
    • Quick Nomz
    • Side Nomz
    • Underwater Nomz
    • Veggie Nomz
  • Nomzledge
    • Chef @ Work
    • De eetgewoonten van…
    • Nomz quizzes
    • Cheat sheets
  • Nomzquipment
    • Messen
    • Pannen
    • Tupperware
    • Electrisch
    • Niet electrisch
    • Wishnomz
  • Nomziquette
  • Nomzotheek
  • Wiznomz
    • Nomz Quotes
    • Cheat sheets
    • Nomz Weetjes
    • Tags
  • Places to Nom
  • De Nomznaisseurs
  • Nomzcabulaire
  • Zakelijk
  • In de media
  • Contact
  • Disclaimer
Je bent hier: Home / Diner / Mercimek çorbasi (Turkse linzensoep)

Mercimek çorbasi (Turkse linzensoep)

januari 9, 2019 By Linda Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken

Turkse Linzensoep | TalkNomzToMe.nl

Mercimek çorbasi, oftewel Turkse Linzensoep is zeker met wat kouder weer een favoriet hier in huis. En dat het ook nog eens een perfecte soep is om onze restjes in op te maken is added bonus. Wie zei dat budgetkoken en gezond eten niet samen gaan? Wij in ieder geval niet en dat laten we je graag zien.

Smaken verschillen

Mercimek çorbasi wordt door heel veel verschillende mensen op heel veel verschillende manieren gemaakt. Ergens heeft het recept wel iets weg van onze rode linzensoep met komijn en aardappel. Alleen gaat er in dit recept geen komijn en maken we er wel wat van de overtollige winterpenen in op. Eten Sergio en ik deze soep samen dan gaat er een extra heet pepertje in terwijl de kinderen er het liefst een schep Turkse yoghurt doorheen roeren. Je ziet, ook met dit recept kun je alle kanten op.

Turkse Linzensoep | TalkNomzToMe.nlMercimek çorbasi als lunch of diner

Als je met kinderen met een continuerooster zit, dan willen ze wel eens iets anders mee dan een boterham met kaas op school natuurlijk net zo eten als thuis. Dus er gaat geregeld een thermosfles met Mercimek çorbasi mee naar school. Als ik buiten de deur zou werken zou ik hetzelfde doen. Helaas is het grootste kind Sergio van het zelluf doen, dus die zorgt voor zijn eigen eten als hij aan het werk is. Op zich een groot voordeel, want ik krijg nooit te horen dat wat er in zijn lunchtrommel zat niet beviel. En er is lekker meer voor mij. Vriendjes delen alles, maar als het op eten aankomt blijft dat toch een heikel punt.

Als avondeten bevalt deze linzensoep ook perfect. Lekker met een stuk tasnift erbij en wij zitten ’s avonds met zes man sterk op de bank te piepen dat we teveel hebben gegeten. (Om een uur later te roepen dat we nog een kommetje pakken omdat het zo lekker smaakte.)

Wat kost dat dan?

Tja, goede vraag. Omdat we alles in elkaar hebben gedraaid met restjes was het even stoeien om een goed idee van de prijs te krijgen. We kwamen uit op het volgende;

225 gram rode linzen – €0.57
1 aardappel – €0.05
2 (grote) winterpenen – €0.15
2 uien – €0.08
3 tenen knoflook – €0.15
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree – €0.10
1 bouillon blokje – €0.02

En voor de kruiden rekenen we €0.25 totaal voor het gerecht

1 theelepel gerookt paprikapoeder
1,5 theelepel zout
0,5 theelepel peper
0,5 theelepel zoet paprikapoeder

De anderhalve liter water uit de kraam laat zich niet terugrekenen, dus die nemen we niet mee in de kostprijsberekening.

Totaal kom je op €1.37 voor een goede twee liter soep. Hier haal je acht kommen soep uit. Dat is €0.18 per portie als je het heel ruim naar boven afrond.

Turkse Linzensoep | TalkNomzToMe.nl

Belachelijk goedkoop

Een portie soep voor €0.18 is belachelijk goedkoop. Dat is het voordeel van restjes opmaken. En als je deze soep met échte restjes maakt wordt hij zelfs nóg goedkoper. In plaats van bijvoorbeeld die aardappel vers te schillen kun je namelijk ook die ene gekookte aardappel, of die verbrokkelde kruimels die onderin de pan blijven zitten na het koken, gewoon in de soep gooien. Want wees eerlijk, anders had je die aardappel gewoon weggegooid. Zo’n restje aardappel maakt je mercimek çorbasi weer €0.05 goedkoper op de totale receptkosten.
Niet de moeite? Reken maar eens uit wat dat je met drie maaltijden per dag, maal 365 dagen per jaar zou besparen. Wij hebben dat alvast voor je gedaan. Dat zou €54,75 per jaar in je portemonnee houden. Dat is toch weer leuk shoppen of lekker uit eten.

Eet smakelijk!

Turkse Linzensoep | TalkNomzToMe.nl
Print
Mercimek çorbasi
Voorbereidingstijd
10 min
Bereidingstijd
35 min
Totale tijd
45 min
 

Turkse linzensoep

Gang: Diner, Lunch, Soep
Keuken: Turks
Aantal: 8
Ingredienten
  • 225 gram rode linzen
  • 1 aardappel
  • 2 (grote) winterpenen
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 0,5 theelepel zoet paprikapoeder
  • 1.5 liter water
Bereidingswijze
  1. Snipper de ui.

  2. Schil en snijdt de aardappel en wortel in kleine stukken.

  3. Snijdt de knoflook fijn.

  4. Bak de ui in een scheutje olie glazig.

  5. Voeg de aardappel, wortel en knoflook toe aan de ui en bak enkele minuten mee.

  6. Voeg het water, bouillonblokje, rode linzen, paprikapoeder, peper en zout toe en breng aan de kook.

  7. Laat het geheel zo'n 25 minuten zachtjes koken tot de linzen uit elkaar vallen.

  8. Gebruik een staafmixer om de mercimek çorbasi glad te pureren.

  9. Voeg eventueel naar smaak nog peper, zout of andere kruiden toe en serveer.

Tip(s) van de chef
  • Ook lekker met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel.
  • Voeg voor extra pit een heet pepertje toe.
  • Bak voor een volle smaak de ingrediënten in roomboter in plaats van olie.
  • Serveer met dikke yoghurt.

Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.

Foodgasm score 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (Nog geen stemmen)
Laden...

Signed Linda

Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!

Delen:

  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Meer
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Comments

comments

Categorie: Diner, Liquid Nomz, Lunch, Veggie Nomz Tags: Aardappel, Budget, Budgetweek 2019, Linzen, Rode Linzen, Winterpeen, Wortel

Vorig bericht: « Budget Noodles
Volgend bericht: No bake cheesecake met aardbeienjam »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foodgasm score




CommentLuv badgeLaat meer berichten zien

Primaire Sidebar

What the Nomz?!

Nomz is slang voor eten. En wanneer je mensen met een voorliefde voor goede nomz en gezelligheid bij elkaar zet kan dat tot onverwachte dingen leiden. Zeker als ze zichzelf niet altijd even serieus nemen en het bereiden van eten net zo'n feestje is als genieten van iedere hap.

Leer ons beter kennen door de pagina De Nomznaisseurs te lezen en door lekker rond te snuffelen op Talk Nomz To Me. Wat iemand op zijn bord legt zegt veel over de persoon ;)

Oh, en als je een van onze recepten zelf uitprobeert vinden we het leuk als je die op social media deelt met #talknomz

Bring the Nomz,

Sergio, Linda en Chimaero

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Populairste recepten

  • Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
    Taartbodem van Bastogne koeken (No bake!)
  • Broodje zalm
    Broodje zalm
  • Pastasaus met bleekselderij en wortel
    Pastasaus met bleekselderij en wortel
  • Tasnift (Marokkaans panbrood of omabrood)
    Tasnift (Marokkaans panbrood of omabrood)
  • Wat zegt je bestek?
    Wat zegt je bestek?
  • Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)
    Chinese nasi (Of zoals je hem bij de Chinees zou willen krijgen)

Heimwee naar Portugal?

Klik hier om naar mijn MediaKit op de blogger MarktPlaats te gaan
mytaste.nl
mytaste.be

Footer

Wat begon als plagerij "Joh, ga anders bloggen als je het zo goed weet", is inmiddels een favoriete bezigheid.
Read More…

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Talk Nomz To Me op Instagram

     


Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid

Copyright 2015-2019 Traça

 

Reacties laden....