Toen we de allereerste keer in Portugal waren heb ik een verslaving opgedaan; pão caseiro. Eigenlijk ben ik niet heel erg van het brood eten. Of misschien is het beter om te zeggen dat ik niet van het Nederlandse brood ben. Pide, tasnift, pita broodjes, flatbread, stokbrood, ik vind het allemaal fantastisch. En pão caseiro hoort dus ook in dat rijtje thuis!
Overbodige ingredienten
Lange tijd ben ik op internet aan het zoeken geweest voor een recept om dit brood zelf te kunnen maken. Talloze recepten heb ik uitgeprobeerd. Sommigen bevatten ei, anderen bevatten sinaasappelsap (Ja, echt!) en alles bij elkaar leek niets op de smaak uit Portugal. Omdat pão caseiro “huisgemaakt brood” betekent, zou het best kunnen dat er plaatsen zijn waar het brood wel met die ingrediënten, en dus met die specifieke smaak, gemaakt wordt. Maar dat was dus niet waar ik naar op zoek was.
Gelukkig heb ik ook nog een Portugees vriendinnetje wat graag in de keuken staat…
Bloem, gist, water en zout
Zoals met bijna ieder broodrecept, bleek ik enkel bloem, gist, water en zout nodig te hebben. Laat dat nu standaard in huis zijn! *yay*
In een hilarische middag, waarin ik verplicht een keukenschort en een bakkersmuts op kreeg heb ik ook een intensieve workout gehad. Als je een goed brooddeeg wilt maken dan moet je het deeg voelen. Dit broodrecept wordt namelijk op gevoel gemaakt. Het vraagt erom dat er binnenkort weer een keer een bloemgevecht van komt. Een goede reden om de kinderen ook snel te leren hoe ze zelf pão caseiro moeten maken. Ze vinden het superlekker, het geeft ze een extra workout in deze tijd van verplicht binnenzitten en als ze de keuken wit poederen dan kunnen ze zelf de bende opruimen. Ik reken hem goed!
Pão caseiro
Heimwee naar Portugal is een vast gegeven bij ons. En heel stiekem denk ik dat de kinderen nog erger zijn dan Sergio. Dit recept is ook weer zo’n simpele “ff snel terug naar huis” smaak. Het brood zelf is namelijk best snel gemaakt. Je moet alleen rekening houden met de rijstijd van je deeg.
En het is te gebruiken voor alles. Als side bij je avondeten, voor een broodje bifana of een ander lekker belegd broodje. En als je restanten hebt die hard zijn geworden; Niet weggooien! Als je ensopado eet, dan kun je deze broodjes ook verwerken. En anders waag je je gewoon een keer aan pudim de pão.
Approveite!
Het lekkerste Portugese brood!
- 1 kilo bloem
- 2 theelepels gist
- 0.5 theelepel zout
- 750 milliliter handwarm water
-
Doe de bloem in een grote kom.
-
Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist toe.
-
Voeg een klein beetje water toe en begin alles te mengen. Steeds als je mengsel droog wordt omdat het water helemaal is opgenomen voeg je een scheutje water toe.
-
LET OP. DE BLOEM GEEFT ZELF AAN HOEVEEL WATER HET NODIG HEEFT. HET KAN DUS ZIJN DAT JE IETS MINDER WATER GEBRUIKT DAN DIT RECEPT AANGEEFT OF JUIST DAT JE IETS MEER WATER MOET GEBRUIKEN DAN DIT RECEPT AANGEEFT.
-
Als de bloem voldoende water heeft opgenomen voeg je het zout toe.
-
Blijf je deeg kneden om het zout er goed doorheen te mengen en je deeg warm te krijgen. Zo komt de gist goed op gang.
-
Als je deeg voldoende gekneed is vorm je een bol van het deeg en leg je die in de bak. Stuif er wat bloem overheen en leg er een theedoek overheen.
-
Pak de bak in met de fleecedeken en laat het deeg minimaal 45 minuten rijzen op een warme plaats.
-
Verwarm je oven voor op 220 tot 250 graden.
-
Maak circa 12 broodjes uit het deeg. Zorg dat ze ietwat plat zijn. Ze gaan namelijk nog rijzen in de oven.
-
Plaats de broodjes op een bakblik en zet deze in het midden van de oven.
-
Na circa 12 minuten zijn je broodjes klaar.
-
Leg een theedoek in de (deeg)bak, leg hier de broodjes in en vouw de punten van de theedoek er omheen.
-
Laat de broodjes op deze manier circa 10 minuten uitstomen voordat je ze serveert.
- In plaats van meerdere kleine broodjes kun je natuurlijk ook één of twee grote broden uit dit deeg halen. De werkwijze blijft hetzelfde, alleen je baktijd zal veranderen.
Ben je van plan om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie