Pompoensoep is zo’n gerecht wat door honderd-en-één mensen op duizend-en-één manieren wordt klaargemaakt. Niet zo heel gek als je ziet hoeveel mensen er gek zijn op pompoen. En niet in de laatste plaats mijn kinderen. In een ovenschotel, in de risotto, in de taart en, bij gebrek aan een oven op dit moment, dus ook in de soep. “Maar deze keer niet zo pittig, hé mam. Dat mag alleen als je er ook creme fraiche in doet.” Dus… Gelukkig weten ze hier in huis heel dondersgoed wat ze lekker vinden en gelukkig kan ik ze daar ook af en toe goed mee bij de veter nemen. In deze pompoensoep gaat namelijk geen creme fraiche, maar kokosmelk!
Nou, als er dan melk in de soep ging moest er ook maar rookworst in, net zoals bij de zuivelsoep. Dat zat er met dit recept niet in. Dat er wel geroosterde kokos met geroosterde pinda’s bij zouden komen maakte een hoop goed. En de belofte dat er geroosterd naan brood bij geserveerd zou worden deed alle twijfels als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Zo maak je pompoensoep met seroendeng
Het begint allemaal met zo’n mooie “Halloween pompoen”. Veel mensen schillen de pompoen eerst, maar omdat ik dat een ontzettend rot-karwei vind gaat de pompoen hier altijd ongeschild door de soep. Eerst goed wassen en daarna in blokjes snijden.
Je fruit een gesnipperde ui aan en voegt daar de in blokjes gesneden pompoen aan toe. Deze bak je onder voortdurend omscheppen enkele minuten aan en dan kunnen de smaakmakers erbij. Kippenbouillon, ik gebruik als het even kan de bouillon die altijd wel in de vriezer staat omdat ik graag hele kippen mag gebruiken om mijn maaltijden mee samen te stellen, maar water en kippenbouillonblokjes mogen natuurlijk ook.
Ook voeg je zoete rode paprika, verse knoflook, kurkuma (geelwortel), sereh (citroengras), ketoembar (koriander) en peper en zout naar smaak toe.
Na zo’n twintig minuutjes koken zijn de pompoen en de paprika mooi zacht en kun je met behulp van een staafmixer een mooie gladde soep maken. Hier voeg je de kokosmelk aan toe en eventueel kun je verder afsmaken met peper en zout.
Serveer de soep in een mooie kom of diep bord en strooi er vlak voor het serveren de seroendeng overheen. Et voila, een overheerlijk pompoensoep die nét even anders is dan de meeste soepen.
Eet smakelijk!

Herfst explosie
- 1 kilo pompoen
- 1 liter kippenbouillon
- 1 ui gesnipperd
- 1 zoete rode puntpaprika
- 3 knoflook
- 2 eetlepels kurkuma
- 2 eetlepels geraspte sereh Kun je dit niet vinden, gebruik dan gewoon poeder naar smaak.
- 2 theelepels ketoembar
- 200 ml kokosmelk
- peper en zout naar smaak
- seroendeng
- Was de pompoen en snijdt hem, ongeschild, in blokjes.
- Fruit de ui aan in een ruime soeppan.
- Voeg de pompoen toe en bak deze in enkele minuten, onder voortdurend omscheppen, aan.
- Giet de bouillon in de pan.
- Voeg alle ingredienten, behalve de kokosmelk toe.
- Kook de pompoen zachtjes gaar. Dit zal ongeveer 20 minuutjes duren.
- Maak met de staafmixer een gladde soep.
- Voeg de kokosmelk toe en roer alles goed door. Mocht je toch nog stukjes pompoen of paprika tegenkomen pak je gewoon de staafmixer er nog een keer bij.
- Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Serveer met seroendeng.
- Als je, net als wij, wel houd van een beetje pit in je soep kun je tijdens het pureren een rode peper of wat cayennepeper toevoegen. Als je deze soep voor kinderen en volwassenen wilt maken kun je na het pureren ook heel gemakkelijk wat soep in een aparte pan of kom scheppen om hier pit aan toe te voegen. Zo heeft ieder wat wils, zonder dubbel te hoeven koken!
- Je kunt de soep heel gemakkelijker wat dikker of juist wat vloeibaarder maken door wat meer of minder bouillon toe te voegen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Geef een reactie