Sushi salade is een variant op de lazy sushi die ik ooit al eens postte op een ander blog. De kindjes zijn gek op sushi in allerlei varianten en als ze de kans zouden krijgen werd ik drie keer in de week de keuken in gestuurd om sushi te maken. Gelukkig zijn we zelf ook niet vies van sushi, dus over het algemeen is er voldoende in huis om sushi in elkaar te rollen. Soms, niet vaak ;), zijn er restjes over van het sushi eten en dan ga je creatief aan de slag. Eten weggooien is nog altijd zonde en daarbij is het maken van een salade een heel stuk sneller gedaan dan sushi in elkaar rollen.
Toen er weer vierstemmig om sushi werd gevraagd omdat de dames en heren geen zin hadden in brood als lunch had ik dus een hele goede reden om een rondje creatief te zijn en een op sushi geïnspireerde salade te maken. Omdat we heerlijk met zijn allen hebben staan “knoeien” in de keuken heb ik geen foto’s gemaakt van hoe we de salade hebben opgebouwd, alleen van het eindresultaat.
Eigenlijk had ik oorspronkelijk niet eens het idee om het recept voor deze salade te delen. Tot ik op Anne Soofs Kitchen en Bakery tegenkwam dat ze een foodblogevent organiseerde. Het thema is goede voornemens en gezonder gaan leven. Nu doe ik niet aan goede voornemens en al zou ik soms misschien iets gezonder kunnen leven denk ik ook dat ik op dat vlak wel goed zit. Ik blijf dus lekker doen wat ik al jaren doe en dat mijn kinderen ook op de goede manier tegen eten aankijken en ik me dus weinig zorgen lijk te hoeven maken over hun eetgewoontes als ze later groot laat dit recept wat ze maakten wel zien. Deze sushi salade keukenknutsel vond ik dus wel een inzending waardig.
Ziet er heerlijk uit toch? En deze sushi salade is heel simpel te maken. Wees gewaarschuwd, als je deze salade gaat maken heb je er een favoriet nieuw lunchgerecht bij!
Voor deze salade had ik nog een restant gekookte witte rijst staan in de koelkast. Heb je geen gekookte rijst meer staan kook je gewoon zelf een kopje. Als je uitgaat van 60 gram ongekookte rijst heb je uiteindelijk ruim 100 gram rijst voor in de salade. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. (Voor deze salade kun je dus ook gewone rijst gebruiken in plaats van sushirijst.)
Maak de rijst na het koken aan met sushiazijn naar smaak. Hoeveel sushiazijn je gebruikt is afhankelijk van welke soort je gebruikt. Als je de echte haalt bij de toko moet je niet vergeten de azijn aan te maken met suiker en zout. Gebruik je een kant en klare variant, zoals ze bijvoorbeeld bij de Xenos hebben, kun je de azijn direct uit het flesje gebruiken.
Als je vervolgens de ijsbergsla in reepjes snijdt en hetzelfde doet met de gerookte zalm en je deze besprenkeld met de sojasaus ben je al klaar met al je voorbereidingen en kun je de salade gaan stapelen.
Begin met de ijsbergsla en schep hier de (afgekoelde) rijst overheen. Hier overheen leg je de wakame. Zorg ervoor dat je bij het stapelen en verdelen van de ingrediënten alle afzonderlijke ingrediënten blijft zien. Zo ziet je salade er extra smakelijk uit.
Vervolgens gaan de zalmreepjes op de salade en daarna strooi je de edamame over het geheel. Mocht je sojaboontjes gebruiken die nog in de dop zitten moet je ze natuurlijk wel even uit de dop halen voor je ze over de salade heen doet.
Als laatste strooi je naar smaak de wasabi sesamzaadjes over de salade en kun je aan tafel.
Een snelle salade die nét weer eens even anders is dan de salades die je misschien gewend bent. Door de edamame en de rijst is de salade verrassend vullend en de combinatie van de zoute soja in de zalm en de scherpe bite van de wasabi sesamzaadjes is letterlijk een feestje in je mond.
Eet smakelijk!
Huge Pokéball eh bowl.
- 1/4 krop ijsbergsla
- 100 gram gekookte rijst met sushiazijn naar smaak
- 200 gram wakame zeewiersalade
- 150 gram gerookte zalm
- 200 gram edamame boontjes
- 2 eetlepels sojasaus
- Wasabi sesamzaadjes naar smaak
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Voor deze salade kun je ook gewone rijst gebruiken in plaats van sushirijst.
- Maak de rijst na het koken aan met sushiazijn naar smaak.
- Snijdt de ijsbergsla in dunne reepjes.
- Snijdt de gerookte zalm in reepjes en besprenkel met de sojasaus. Schep de zalm met de sojasaus goed door en zet even apart zodat de smaken in elkaar kunnen trekken.
- Leg de ijsbergsla in een groot, diep bord of in een (platte) schaal.
- Schep de rijst over de ijsbergsla heen.
- Leg de wakame over de rijst heen.
- Verdeel de zalmreepjes over het geheel.
- Strooi de (gedopte) edamame boontjes over de salade.
- Strooi naar smaak wasabi sesamzaadjes over de salade en serveer het geheel.
- Vind je wasabi te heet, gebruik dan gewone sesamzaadjes om over de salade te strooien.
- Deze salade is ook heel gemakkelijk een avond van tevoren klaar te maken zodat je eens een andere lunch mee kunt nemen.
Als je de keuken in gaat duiken om dit recept uit te gaan proberen dan zijn we natuurlijk heel erg benieuwd naar hoe het heeft gesmaakt. Geef dit recept een cijfer tussen de 1 en de 5 en help zo de foodgasm score te bepalen.
Foodgasm score
Via Twitter , Facebook , Bloglovin’, Pinterest en Instagram kun je ons ook volgen. Vergeet ook niet om een comment achter te laten zodat we weten hoe je maaltijd heeft gesmaakt!
Stasya zegt
Die ga ik dus zeker eens uitproberen! Zal ongetwijfeld net zo’n succes zijn als lazy sushi 🙂
Linda zegt
Dat weet ik wel zeker! Eet smakelijk alvast 😉
Binnenkort kom ik een keer jou eten 😀